Egipat
0

Muslimanska braća osnovala stranku, žele polovinu poslaničkih mjesta

SRNA
Najuticajniji opozicioni pokret u Egiptu, Muslimanska braća, osnovao je novu političku stranku "Partiju slobode i pravde", u namjeri da osvoji polovinu poslaničkih mjesta na parlamentarnim izborima u septembru, prvim nakon pada režima Hosnija Mubaraka.

Nova stranka "Partija slobode i pravde" navela je da nema "teokratsku" orijentaciju i biće nezavisna od pokreta, čiji su stavovi često izazivali kritiku ili oprez stanovništva.

"Savjet Muslimanske braće je odlučio da pokrene političku partiju i da usvoji politički program", rekao je novinarima Mohamed Husein, generalni sekretar pokreta, formiranog pijre više od 80 godina.

Partija, koju će voditi član političkog biroa Muslimanske braće Muhamed al-Mursi, koordinaraće svoje stavove sa stavovima pokreta.

"To će biti građanska, a ne teokratska stranka", rekao je Al-Mursi i dodao da partija očekuje između 45 i 50 odsto poslaničkih mjesta na izborima u septembru.

Vojska, koja je preuzela vlast poslije Mubarakovog odlaska, saopštila je krajem marta da će dio vlasti predati budućem parlamentu izabranom u septembru, a potom izvršnu vlast predsjedniku koji će biti izabran krajem godine.

Pokretu Muslimanska braća bilo je zvanično zabranjeno da se bavi politikom za vrijeme Mubaraka, ali su ostale aktivnosti bile tolerisane. Imajući uticajnu mrežu pomoći iz društva, oni su se predstavljali uvek kao nezavisni kandidati.
Taj pokret je posebno aktivan u džamijama, sindikatima i univerzitetima, kao i u pomoći ugroženima.

Formiran u Egiptu 1928. godine, Muslimanska braća predstavljaju najstariji pokret sunitskog islama. Tokom njegove istorije, pokret je bio i u opoziciji i sarađivao s vlastima, zalagao se za islamsku državu uz poštovanje demokratije.

Analitičari zbog toga navode da taj pokret ostaje enigma i izaziva bojazan Zapada, koji strahuje od uvođenja islamskog režima u Egiptu.