Dvojba SAD-a
0

Kako se nositi s Muslimanskim bratstvom u Egiptu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odluka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se ne kandidira za ponovni izbor u septembru, odnosno da se povuče s vlasti, suočava Sjedinjene Države s teškom dvojbom - kako se nositi s egipatskim Muslimanskim bratstvom, piše u srijedu američki dnevnik The Wall Street Journal.

Taj islamistički pokret osnovan prije 83 godine, najveći je opozicioni blok u Egiptu, a u sadašnjem ustanku igra podređenu ulogu. Međutim, njegovo prijašnje sudjelovanje na parlamentarnim izborima i njegove predani pristaše znače da će biti snaga s kojom treba računati dok Egipat kreće prema slobodnim izborima.

"Novoimenovani potpredsjednik Omar Suleiman naznačio je američkim diplomatima kako želi da u sve razgovore s opozicijom bude uključeno Muslimansko bratstvo", rekli su američki dužnosnici za WSJ.

To će biti temeljni pomak za egipatsku vladu, koja je zabranila tu grupu još 1954. tvrdeći da predstavlja prijetnju stabilnosti zemlje.

Najvažnije pitanje, oko kojeg su mišljenja analitičara i američkih dužnosnika podijeljena, glasi da li je Bratstvo opasna grupa koja namjerava uvesti islamsko šerijatsko pravo i ukinuti demokratiju, ili je to nenasilna organizacija što teži društvu koje bi poštivalo pravila zapadne demokratije, te istovremeno prihvatalo islam.

Muslimansko bratstvo je osnovano kao antikolonijalni pokret s ciljem stvaranja islamske države, a neki od njegovih članova su stvorili nasilne, ekstremističke ogranke. Egipatska grupa se od tada odrekla nasilja i trenutno se uspoređuje sa Strankom pravde i razvitka, islamski nastrojenom vladajućom strankom u Turskoj.

Bratstvo je javno izrazilo podršku Mohamedu ElBaradeiu, dobitniku Nobelove nagrade za mir i nekadašnjem direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je postao najpoznatija osoba egipatskih protesta, ali se njegova duga odsutnost iz zemlje ipak odrazila i na smanjenje popularnosti među najširim stanovništvom.

"Muslimansko bratstvo je stvarnost u Egiptu. Oni su vrlo dobro organizirani i mi ćemo ih pažljivo promatrati kako bi utvrdili njihove namjere", rekao je u utorak na briefingu za novinare, glasnogovornik State Departmenta Philipe Crowley.

Američki diplomati održavaju kontakte s pristašama Muslimanskog bratstva ograničene na one koji su izabrani u egipatski parlament kao nezavisni kandidati.

U Mubarakovom je režimu, sposobnost Muslimanskog bratstva za sudjelovanje na izborima bila ograničena.

No 2005., Bratstvo je osvojilo 20 posto zastupničkih mjesta, uprkos zastrašivanju vlasti i ograničenju broja kandidata.

Sadašnji članovi Muslimanskog bratstva tvrde da je Mubarakov režim demonizirao pokret, kako bi se ojačala američka podrška. Mubarak je rutinski zatvarao i zastrašivao njegove članove, naročito uoči izbora.

Nakon što se Bratstvo tokom 1970-tih godina odreklo nasilja, ono je danas ogorčeni neprijatelj Al-Qaide, koja ga optužuje da se prodao poštivanju zakona koje je stvorio čovjek, navodi Journal.

Ogranak Muslimanskog bratstva u Pojasu Gaze, poznat kao Hamas, obilježen je kao teroristička organizacija od SAD-a i Evropske unije.

Mnoge svjetovno orijentirane Egipćane uznemirio je politički program Bratstva iz 2007., u kojem je predloženo osnivanje islamskog vijeća koje bi imalo pravo stavljati veto na zakone, a također i zabrana da se žene i kršćani kandidiraju za predsjednika Egipta. Grupa je u međuvremenu odustala od nekih kontroverznijih dijelova dokumenta, kao što su religijska vijeća.

U januara 2010., Bratstvo je izabralo novog čelnika, Mohameda Badiea, 67-godišnjeg profesora veterine. Dugogodišnji promatrači Bratstva kažu da Badie predstavlja nastavak vodstva konzervativne jezgre grupe i dozvoljava uspon umjerenijih članova.

Badie je osuđen na devet godina zatvora 1965., a egipatska vlada slala ga je u zatvor četiri puta. Oženjen je kćerkom istaknutog pionira Muslimanskog bratstva koji je osuđen na smrt 1954. godine. U javnim nastupima zastupa umjerenu retoriku, u kojoj ističe poštivanje prava žena i demokratiju, no Muslimansko bratstvo je prošle sedmice zatražilo da buduća egipatska vlada prekine odnose s Izraelom i podrži otpor Palestinaca, što bi bio veliki udarac naporima Obamine administracije za postizanje trajnog mirovnog rješenja na Bliskom istoku.