Muslimani u Parizu: Vanredno stanje opravdava mnoge stvari, a to nas brine

Klix.ba
7.12.2015. u 12:50
0
38
Muslimani u Parizu: Vanredno stanje opravdava mnoge stvari, a to nas brine
0
Muslimani u Parizu: Vanredno stanje opravdava mnoge stvari, a to nas brine Foto: EPA
Nakon terorističkih napada u Parizu prošlog mjeseca proglašeno je vanredno stanje, a u međuvremenu je policija izvršila 1.800 racija te desetine hapšenja. Muslimani u Parizu strahuju da bi vanredno stanje moglo naštetiti toj zajednici, ako se zna koliko se vrši generalizacija i koliko vladaju stereotipi kada je riječ o muslimanima u Francuskoj.
Značajan broj muslimana u danima nakon terorističkog napada u Parizu prošao je pravu policijsku torturu zbog brojnih pretresa, racija i hapšenja. Zbog sumnje da su povezani s teroristima, brojni muslimani u Parizu su privođeni u policiju, ispitivani, a kako sami ističu to se dešava isključivo jer su muslimani.

Policija koristi brutalne metode, upadaju u restorane dok gosti večeraju, razvaljuju vrata stana, ulaze u džamije i ponašaju se protiv svih konvencija kako bi provjerili eventualnu terorističku prijetnju, prenosi Guardian.

Ipak, muslimani iz Pariza poručuju da su i oni jednako pogođeni terorističkim napadom koji se dogodio u Parizu 13. novembra, jer su mnogi od njih izgubili prijatelje, učitelje i poznanike, te da su nepravedno diskriminirani.


Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: