Svijet
0

Muškarac upao u dvorište Buckinghamske palate

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija u Londonu uhapsila je muškarca koji je preskočio ogradu i ušao u dvorište Buckinghamske palate.

On je pronađen je u području koje je tokom dana otvoreno za javnost, saopštila je policija, dodajući da je uhapšeni osumnjičen za provalu, upad na tuđi posjed i nanošenje materijalne štete, saopštila je policija.

Policija je saopštila da je uhapšen još jedan muškarac u blizini Buckinghamske palate zbog planiranja provale.

Isti izvor navodi da su oba muškarca oslobođena uz kauciju i u toku je istraga.

"Niko od članova kraljevske porodice nije bio u Buckinghamskoj palati u vrijeme incidenta", saopštila je policija.

Buckinghamska palata je najpoznatija od tri zvanične rezidencije britanske kraljice, koja je ujedno i porodična kuća i administrativni centar monarhije.

Bezbjednost je više puta ugrožena na teritoriji palate, a najpoznatiji slučaj bio je 1982. godine kada je Michael Fagan provalio u spavaću sobu kraljice.

Kraljica Elizabetha II probudila se i na krevetu ugledala Fagana (30) kako sjedi na njenom krevetu i oni su razgovarali oko pola sata prije nego je Fagan uhapšen.

Jedan psihijatrijski pacijent, koji je pobjegao iz bolnice, uspio je da uđe u Palatu, a u drugom slučaju antinuklearni demonstranti prešli su ogradu i organizovali proteste na travnjaku.

Veliki broj novinara tabloida uspio je da priđe Palati, uključujući reporteta lista Daily Mirror Ryana Parryja koji se "ubacio" u osoblje i radio kao batler.