Američki vojnik?
75

Muškarac se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu: "Ne želim biti dio genocida"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Muškarac u uniformi američkih zračnih snaga zapalio se danas ispred izraelske ambasade u Washingtonu.

Odjel vatrogasne i hitne medicinske službe Distrikta Columbia potvrdio je da su primili dojavu o čovjeku u požaru ispred ambasade i poslali su hitne službe.

Požar su ugasili uniformirani pripadnici tajne službe. Hitna pomoć odvela je čovjeka u područnu bolnicu, rekavši da pati od "kritičnih povreda opasnih po život".

Čini se da je incident protest protiv izraelskog rata u Gazi. Nezavisna novinarka Talia Jane dobila je video samospaljivanja, iako nije objavljen na internetu. Na X-u, ranije poznatom kao Twitter, Jane izvještava da je čovjek u uniformi Zračnih snaga rekao da je "aktivni član američkih Zračnih snaga i da više neću učestvovati u genocidu." Zatim se zapalio i uzviknuo "Oslobodite Palestinu".

[TWITTER]1761864348098584825[/TWITTER]

Pojedini korisnici X su pronašli muškarca na društvenim mrežama gdje stoji da je aktivan pripadnik oružanih snaga već tri godine.

Reagovala je policija koja je požar ugasila s tri aparata za gašenje požara. Policija je također potegnula pištolj na čovjeka koji je gorio. Nakon što su hitne službe prevezle muškarca u bolnicu, vlasti su pretražile područje oko ambasade.

Nije jasno je li čovjek doista bio u zračnim snagama i ako jest je li aktivan. Glasnogovornik američkih zračnih snaga rekao je da služba ne može potvrditi status čovjeka u uniformi jer nema ime osobe. Pres služba Ministarstva obrane potvrdila je da je svjesna incidenta, ali nema nikakvih informacija o osobi.

U decembru se jedna osoba zapalila ispred izraelskog konzulata u Atlanti u znak protesta protiv rata.