Moguća veća zavjera
7

Muškarac optužen za pokušaj atentata na Roberta Fica možda nije planirao sam

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čovjek osumnjičen za pokušaj atentata na premijera Roberta Fica možda nije radio sam, rekao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matus Sutaj Estok

"Tim istražuje mogućnost da napad od srijede nije izveo 'vuk samotnjak', kako se ranije vjerovalo", rekao je Matus Sutaj Estok.

Život premijera Fica više nije u opasnosti nakon višesatne operacije, ali 59-godišnjaku je i dalje potrebna intenzivna njega, rekao je ranije njegov zamjenik.

Optuženi za pokušaj ubistva u subotu je zadržan u pritvoru do suđenja.

Navodni napadač nije službeno imenovan, ali ga slovački izvještaji uveliko identificiraju kao 71-godišnjeg Juraja Cintulu iz grada Levice. Lokalni mediji opisali su ga kao pjesnika koji je bio uključen u političke organizacije s različitim ideologijama.

Estok je rekao da je uspostavljen istražni tim koji će također ispitati je li osumnjičenik "djelovao u određenoj skupini ljudi koji su možda poticali i podržavali jedni druge".

Rekao je da se to temelji na informacijama obavještajnih službi, uključujući da su dva sata nakon napada, nakon što je osumnjičenik priveden, njegov Facebook i historija komunikacije izbrisani.

Dan nakon pokušaja atentata, Estok je na konferenciji za novinare rekao da je osumnjičenik djelovao sam i da je prethodno sudjelovao u protuvladinim prosvjedima.

Ranije u nedjelju, potpredsjednik vlade Robert Kalinak rekao je da Ficov život više nije u opasnosti.

Kalinak je rekao novinarima da njegovo stanje i dalje zahtijeva intenzivnu njegu, ali da je "najgore čega smo se bojali, barem za sada, prošlo".

Premijer je upucan iz neposredne blizine dok je pozdravljao pristaše nakon sastanka vlade u gradiću Handlova.

Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok rekao je da bi jedan od hitaca "išao samo nekoliko centimetara više, pogodio bi premijerovu jetru".

Napad je Slovačku duboko šokirao. U četvrtak je slovačka predsjednica u odlasku Zuzana Caputova pozvala na smirenost i pozvala sve lidere stranaka na sastanak kako bi razgovarali o političkim napetostima.

Fico se vratio na vlast u Slovačkoj nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Politička klima u zemlji od tada je postala posebno neprijateljska - iako podjele datiraju barem od 2018., kada je ubijen novinar koji je istraživao tvrdnje o korupciji na visokoj razini. Fico je bio prisiljen odstupiti tada, usred velikih protesta

Njegov ponovni izbor bio je veliki povratak postignut na platformi koja je uključivala obećanja o prekidu vojne pomoći Kijevu i stavljanje veta na ambicije Ukrajine za NATO, kao i druge razgovore koji više podsjećaju na Moskvu nego na Brisel.