Sukob milijardera
20

Musk predložio da se borba sa Zuckerbergom održi na "epskoj lokaciji" u Italiji

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Elon Musk je u pregovorima s italijanskom vladom o organizaciji njegove predložene borbe u kavezu s Markom Zuckerbergom na historijskom mjestu u zemlji, ali Koloseum je isključen kao mjesto održavanja.

Vlasnik X Corpa i izvršni direktor vlasnika Facebooka, Mete, prvi je iznio ideju o borbi jedan na jedan u nizu objava na društvenim mrežama još u junu. Izazov je došao kad se Zuckerberg pripremao pokrenuti Threads, konkurentsku stranicu za mikroblogiranje Muskovoj sada rebrendiranoj Twitter platformi.

Italijanski ministar kulture, Gennaro Sangiuliano, rekao je da je razgovarao o održavanju borbe "uz puno poštovanje mjesta" na kojima bi se mogla održati, ali da se neće održati u Rimu.

"Imao sam dug i prijateljski telefonski razgovor s Elonom Muskom. Razgovarali smo o zajedničkoj strasti prema historiji starog Rima. Razgovaramo o tome kako organizirati veliki dobrotvorni događaj i događaj podsjećanja na historiju, uz puno poštovanje mjesta. Neće se održati u Rimu", kazao je ministar.

“Volim ovaj sport i spreman sam za borbu od dana kada me Elon izazvao. Ako ikada pristane na datum, čut ćete to od mene. Do tada, molim vas, pretpostavite da sve što on kaže nije dogovoreno", poručio je Zuckerberg.

Ove sedmice predsjednik kompanije za promociju borbi u kavezu Ultimate Fighting Championship, Dana White, rekao je da je razgovarao s ministarstvom kulture o organiziranju borbe između dva milijardera u Koloseumu.

Musk je na mreži X objavio da će borba biti organizirana njegovim i Zuckerbergovim dobrotvornim donacijama, a ne UFC-om, te da će sav prihod ići organizacijama vojnih veterana. Sangiuliano je u svojoj izjavi rekao da bi svaki dogovor o lokaciji uključivao donaciju vrijednu "mnogo miliona eura" dvjema talijanskim pedijatrijskim bolnicama.

Međutim, Musk je također naznačio da nikakva borba nije neizbježna. Prethodno je objavio da ima problem s ramenom koji zahtijeva manju operaciju s razdobljem oporavka od "nekoliko mjeseci".