Prikazao ga kao prosjaka
41

Musk na Twitteru pokušao da ismije Zelenskog, dočekao ga žestok odgovor

F. H.
Ilustracija
Ilustracija
Američki milijarder Elon Musk ponovno je razbjesnio društvene mreže napadom na Ukrajinu. Musk koji sve češće zvuči kao trbuhozborac ruskih želja je pokušao da ismije apele Volodimira Zelenskog za pomoć Ukrajini.

Tvorac Tesle, koji je osujetio napad bespilotnim letjelicama na rusku mornaricu na Krimu, na svojoj je društvenoj mreži Twitter (X) objavio meme u kojem je predsjednika Volodimira Zelenskog prikazao kao prosjaka koji neprestano traži pomoć od Sjedinjenih Američkih Država.

Reakcija na Muskovu objavu nije se dugo čekala. U komentarima ne samo da su ga podsjetili da Zelenski traži pomoć kako njegovi ljudi ne bi bili silovani i ubijani već i da sam Musk dobiva ogromne subvencije od države.

Žestok odgovor je napisala zvanična stranica ukrajinskog parlamenta koja je iskoristila isti "meme" kao i Musk, ali uz natpis "kada je prošlo pet minuta, a nisi širio rusku propagandu". Ovaj tvit je nedugo nakon objave izbrisan.

Izbrisani tvit Ukrajinskog parlamenta
Izbrisani tvit Ukrajinskog parlamenta

Jedan od komentara je prikazao Muska u ruskoj generalskoj uniformi, a drugi su podsjetili na ranije Muskove tvitove gdje je pitao gdje se vidi ruska propaganda.

U jednom od odgovora Musk je prikazan kao pas kojeg Putin skupa sa Trumpom drži na vezici.

Musk je ranije u nekoliko navrata davao kontroverzne stavove o pripadnosti Krima, širio propagandu sličnu ruskoj, a Ukrajinci su ga optužili i da je odbio da dopusti korištenje Starlink sistema za napad na ruske brodove.