Izgradnja prije historije
0

Murali sa Berlinskog zida bi mogli nestati zbog luksuznih stanova

Klix.ba
Čuveni murali naslikani na ostacima Berlinskog zida, poput onog koji prikazuje poljubac Brežnjeva i Honeckera, mogli bi nepovratno nestati. Dio zida, na kojem su naslikani, trebao bi biti srušen kako bi na njegovom mjestu bila izgrađena luksuzna stambena zgrada, piše britanski Guardian.

Murali na ostacima Berlinskog zida postali su jedno od najpoznatijih obilježja Berlina te se ispred njih redovno nalaze grupe turista koji se fotografišu. Mural koji prikazuje bivšeg sovjetskog vođu Leonida Brezhneva i istočnonjemačkog Erica Honeckera u strastvenom klinču jedna je od glavnih atrakcija East Side Gallery, najdužeg preostalog dijela Berlinskog zida i drugog najposjećenijeg mjesta u Berlinu.

Ipak, 1,3 km duga ulična galerija, prekrivena radovima umjetnika iz cijelog svijeta, sada je ugrožena gradskim potrebama za renoviranjem i izgradnjom. Veoma bitni dijelovi zida trebali bi uskoro biti uklonjeni kako bi se stvorio prostor za luksuzni stambeni blok.

"Naš vodič ovo opisuje kao neoštećeni dugački zid, ali tu već zjapi rupa od nekih 50-ak metara. Ukoliko Berlin ne bude oprezan, izgubit će ove predivne strukture“, objasnila je Coco García López, 21-godišnja studentica umjetnosti iz Madrida. Ovaj dio zida uklonjen je prije nekoliko godina kako bi se omogućio prilaz pristaništu i otvorio pogled na rijeku iz 02 World arene.

Posljednja prijetnja stigla je od Living Levels, tornja visokog 63 metra, sa 36 stanova i ureda, a koji njegovi dizajneri, Living Bauhaus, opisuju kao "potpuno novu dimenziju života, koja nudi panoramske poglede od kojih zastaje dah“.

Protivnici ovog plana tvrde da će to narušiti izgled galerije, radi koje svake godine dolazi 800 hiljada turista, te uvrijediti uspomenu na one koji su ubijeni na nekadašnjoj "traci smrti“.

"Na ovom mjestu su ljudi umirali i ideja izgradnje luksuznih stanova ovdje zvuči isto kao izgradnja benzinske pumpe ispred nekog od berlinskih muzeja“, kaže Sascha Disselkamp, direktorica noćnog kluba Sage, koji predstavlja nekoliko berlinskih klubova visokog profila, poput Watergatea, KaterHolziga, Tresora i Lidoa, a koji su se usprotivili izgradnji novih zgrada. Tvrde da će to nepopravljivo narušiti izgled oblasti.

Kani Alavi, šef umjetničke inicijative East Side Gallery, koji je prije četiri godine vodio dva i po miliona eura vrijedan projekt restauracije zida, a bio je i jedan od umjetnika koji su slikali na zidu, tvrdi da je ugrožena čitava struktura. "Mi ovo vidimo kao direktni akt destrukcije umjetnosti i to u tolikoj mjeri da bi se slobodno mogao srušiti i čitav zid“, rekao je on.

Dijelovi zida koji bi trebali biti uklonjeni kako bi vlasnici stanova imali direktan pristup rijeci su oni na kojima se nalaze čuvene "glave sa velikim usnama“ francuskog umjetnika Thierryja Noira. Ovaj 54-godišnji umjetnik pridružio se protestima kod zida, kako bi se izborio za očuvanje svog rada, kao dijela galerije, i opstanak zida.

"Sve ove slike postale su simboli slobode Berlina i Evrope. Za razliku od drugih dijelova grada, gdje je veliki dio zida srušen, ovo je jedinstvena prilika da se sačuva veliki dio nečega što je nekada služilo kao pista smrti. Ukoliko uklonite dijelove, uništit ćete autentičnost ovog mjesta“, rekao je Noir.

Načelnik ove oblasti Franz Schulz potvrdio je da bi dijelovi zida trebali biti uklonjeni. "Investitor ima pravo zahtijevati rušenje i mi to moramo učiniti“, kaže Schulz. On insistira na tome da uklanjanje dijelova zida neće samo napraviti prostor za stanove, već i za izgradnju novog šetališta, tzv. mosta Brommy, koji bi trebao biti rekonstrukcija mosta srušenog za vrijeme bombardovanja, a trebao bi biti i sigurnosni izlaz za posjetioce susjednog parka Spree.