{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podijeljenost Berlina vidljiva i iz svemira

22.4.2013. u 11:41
182
21
Podijeljenost Berlina vidljiva i iz svemira
182
Podijeljenost Berlina vidljiva i iz svemira
Berlinski zid je možda nestao fizički, ali podijeljenost njemačkog glavnog grada je i dalje jasno vidljiva. Pukovnik Chris Hadfield fotografisao je ovaj grad iz Međunarodne svemirske stanice (ISS), a razlika između istočnog i zapadnog dijela je jasno vidljiva.
Kanadski astronaut postao je zvijezda društvenih mreža zahvaljujući svojim pokušajima da normalizira boravak u svemiru prenoseći svoja iskustva putem društvenih mreža. Njegova fotografija Berlina nastala je sa visine od oko 320 kilometara, a linija nekadašnjeg zida jasno je vidljiva zahvaljujući razlici u osvijetljenosti istočnog i zapadnog dijela.

"Berlin je bio podijeljen na dva dijela više od 40 godina, a mislim da smo napravili priličan napredak za ovih 20 godina otkako je srušen. Nažalost, nismo imali toliko novca da izjednačimo ova dva dijela grada“, objasnila je Christa Mientus-Schirmer iz uprave grada Berlina.

Pored razlike u osvijetljenosti, u Berlinu su ostali još neki tragovi nekadašnje podjele. Termin "Mauer im Kopf" (Zid u glavi) ukazuje na jasne političke opredijeljenosti stanovnika istočnog i zapadnog dijela. Rasvjeta u Berlinu bi se trebala izjednačiti do 2050. godine, usljed pokušaja da se prebace na ekološku rasvjetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: