Osiguravajući koncern u minusu
0

Munich Re izgubio oko milijardu eura u prirodnim katastrofama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći svjetski koncern za reosiguranje "Munich Re" je u prvom ovogodišnjem kvartalu zabilježio gubitke od 947 miliona eura u poređenju sa 485 miliona eura profita u istom periodu lani, pokazao je kvartalni finansijski izvještaj njemačke kompanije.

Najveće gubitke "Munich Re" je pretrpio zbog šteta koje su izazvale velike prirodne katastrofe, prije svega zemljotres i cunami u Japanu, ukazuje se u izvještaju.

Prema sopstvenim procjenama koncerna, samo gubici u Japanu dostižu 1,5 milijardi eura, čemu se dodaju 1,2 milijarde eura zbog zemljotresa na Novom Zelandu i poplava u Australiji. Ukupno to čini 2,7 milijardi eura, što je deset puta više od prosječnog statističkog gubitka u prvom kvartalu.

Operativni gubici "Munich Re" su za tri mjeseca dostigli 2,38 milijardi eura, dok je u istom periodu lani kompanija ostvarila operativni profit od 770 miliona eura.

Po visini gubitaka, "Munich Re" je postao rekorder, iako bi se sličnih "dostignuća" rado odrekao, prenijele su agencije.

"Munich Re" planira da u ovoj godini osigura premije u visini 47-49 milijardi eura, s tim što je u prethodnoj prognozi očekivao 46-48 milijardi eura.

Neto zarada investicionog sektora opala je u prva tri mjeseca 2011. godine za 21 posto na 1,96 milijardi eura, dok su eksperti očekivali 2,04 milijardi eura.