Mohamed ElBaradei
0

"Mubarakov govor je samo trik kako bi ostao na vlasti"

SRNA
Mohamed ElBaradei (Foto: AFP)
(Foto: Reuters)
Uprkos javnom obećanju egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da se neće kandidovati na izborima u septembru i da će provesti ustavne reforme, demonstranti su nastavili proteste zahtijevajući da on odmah siđe sa vlasti.

Mubarak je jučer održao govor pred nekoliko stotina hiljada ljudi okupljenih na trgu Tahrir u Kairu. Po okončanju govora, koji je emitovan na velikom ekranu na stambenoj zgradi, iz mase su se čuli povuci "irhal", što znači "odlazi".

Lider opozicije Mohamed ElBaradei odbacio je Mubarakov potez nazvavši ga "trikom" kako bi ostao na vlasti. I demonstranti su poručili da će nastaviti sa protestima sve dok on ne siđe s vlasti.

 Predsjednik SAD Barack Obama poručio je sinoć Mubaraku da ne treba da se kandiduje za novi predsjednički mandat na izborima u septembru.

Obaminu poruku prenio je bivši američki ambasador u Egiptu Frank Wisner, kojeg je administracija njegove zemlje juče poslala u Kairo.

Obama nije direktno zatražio od Mubaraka da se sada povuče, već mu je savjetovao da treba da otvori put reformskom procesu koji će kulminirati slobodnim i poštenim izborima u septembru, kada će se birati novi egipatski lider.