ElBaradei
0

"Mubarak treba da ode"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak "treba da ode", izjavio je u subotu najugledniji predstavnik opozicije Mohamed El Baradei u izjavi za satelitski kanal 'France 24'.

"Izaći ću danas (subota) na ulicu s mojim kolegama da doprinesemo promjenama i kažemo predsjedniku Mubaraku da treba otići", kazao je za 'France 24' El Baradei, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2005. godini.

"Predsjednik Mubarak nije shvatio poruku egipatskog naroda. Njegov govor je razočaravajući. Protesti će se nastaviti s još više intenziteta sve do pada režima", dodao je on.

"Kada se jedan režim ponaša nisko i otvara vodene šmrkove na nekog ko je dobio Nobelovu nagradu za mir, to znači da je došao početak kraja za taj režim i da je vrijeme da ode", kazao je on aludirajući na demonstracije održane dan ranije u Kairu, u kojim je i sam učestvovao.

U petak je ubijeno najmanje 20 osoba, a stotine ih je ranjeno u cijeloj zemlji u sukobima demonstranata i snaga reda. Hosni Mubarak je pozvao vojsku i uveo policijski sat u tri velika grada u zemlji.

U četvrtak je El Baradei izrazio spremnost da vodi tranziciju u slučaju odlaska predsjednika Mubaraka.

U subotu ujutro, hiljade demonstranata su se okupile u centru Kaira tražeći ostavku predsjednika Mubaraka koji je dan ranije obećao reforme kako bi stišao nemire u cijelom Egiptu.