The Observer
0

Mubarak se drži vlasti, bolnice pune ranjenih i poginulih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nastavak političke krize u Egiptu i rastući pritisak na predsjednika Hosnija Mubaraka da siđe s vlasti u središtu su zanimanja britanske štampe u nedjelju.

Dugogodišnji egipatski predsjednik se i dalje grčevito drži za vlast dok se bolnice u egipatskim gradovima pune ranjenim i poginulim demonstrantima, piše The Observer.

I najviši egipatski generali sada savjetuju Mubaraku da se povuče u "dostojanstvenom stilu" dok to još može, kako bi se izbjeglo daljnje kompliciranje situacije i krvoproliće, prenosi Sunday Times.

Iako se 82-godišnji Mubarak, koji je opisan kao tvrdoglav, još oklijeva povući, imenovanje bliskog suradnika generala Omara Sulejmana na mjesto potpredsjednika signalizira prvi korak ka prijenosu vlasti.

Egipćani su podijeljeni povodom imenovanja generala Sulejmana, inače anglofila; za neke on simbolizira povratak u normalno stanje, dok neki smatraju da ovaj Mubarakov ustupak nije dovoljan.

Egipatski dužnosnici kažu da je Sulejman, koga i Zapad vidi kao trenutno najprikladnijeg kandidata, spreman preuzeti vlast kao prijelazni predsjednik. Ostaje samo da u neophodnost toga uvjere i samoga Mubaraka, zaključuje Sunday Times.

Ovim su odstranjene spekulacije o dolasku na čelo zemlje Mubarakova sina Gamala, koji je dugo važio za njegovog budućeg nasljednika na položaju, pišu Observer i Sunday Telegraph. U svakom slučaju, Mubarakovoj diktaturi treba doći kraj i zapadni lideri treba to jasno i da mu kažu, ističe Observer u svome uredničkom komentaru.

Sunday Telegraph daje određeno priznanje Mubarakovoj supruzi Susan (čija je majka Velšanka), koja mu je još ranije ukazala na neophodnost socijalnih promjena, i koja je sama poznata po zalaganju za prava žena i opismenjavanje siromašnih.

Ali inertna birokracija, korumpirana vojska i investirani poslovni interesi su udruženim snagama blokirali promjenu situacije, konstatira Sunday Telegraph.