Benjamin Netanyahu
0

"Mržnja prema Židovima - mržnja i prema Izraelu"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju, pred obilježavanje Dana sjećanja na holokaust, da se "mržnja prema Židovima i poricanje njihovog postojanja pretvorila u mržnju prema židovskoj državi".

"Važno pitanje koje se mora postaviti danas jeste: Da li smo naučili lekcije holokausta? I na našu veliku žalost odgovor je - ne", kazao je Netanyahu.

Obilježavanje ovog dana počinje sa zalaskom sunca u nedjelju uvečer, a u ponedjeljak će se oglasiti sirene diljem zemlje da se oda počast za šest milijuna Židova ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

U Izraelu sada živi oko 208.000 preživjelih u holokaustu, od kojih je polovica starija od 80 godina i svaki dan ih umire po 35.

Oko 74.000 preživjelih koji žive u Izraelu bili su nekad u getu, dok su preostalih 134.000 izbjeglice koje su preživjele rat skrivajući se i bježeći od nacističkih zločinaca, saopćeno je uoči memorijala.

U godinama poslije stvaranja Izraela - 1948. preživjeli u holokaustu činili su polovicu židovskog stanovništva u zemlji, dok ih sada ima manje od četiri procenta.

Njihov broj smanjuje se brzo, jer ih po 13.000 umire svake godine, što znači da za oko 16 godina više nikog neće biti da iz prve ruke ispriča priču o stradanju.

Oko 40 posto preživjelih žali se na usamljenost, oko 20 posto nema dovoljno grijanja zimi, a oko pet posto nema dovoljno hrane, dok preostalih 25 posto ima dovoljno novca za svakodnevne potrebe, ali ne onakve kakve bi željeli.

U narednim godinama potreba da se pomogne ostarjelima će rasti, upozorila je Fondacija za beneficije preživjelih u holokaustu u Izraelu sa sjedištem u Tel Aivu, prenosi Tanjug.