Granica s Meksikom
0

Može li Trump izgraditi obećani zid uz 12,6 milijardi dolara narkobosa El Chapa

Dž. L.
Donald Trump i El Chapo (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i El Chapo (Foto: EPA-EFE)
Američki senator Ted Cruz istakao je kako bi izgradnju zida na američko-meksičkoj granici trebao platiti narkobos El Chapo od svog bogatstva.

U intervjuu za TMZ, Cruz je kazao kako El Chapovi zločinčki poduhvati vrijede milijarde dolara koje treba iskoristiti za osiguranje granice s Meksikom.

Njegov ovakav komentar uslijedio je nakon što je savezni sudija osudio Joaquina El Chapa Guzmana na doživotnu kaznu zatvora zbog krijumčarenja narkotika. Sud je naložio da El Chapo plati kaznu od 12,6 milijardi dolara, a Cruz predlaže da taj novac treba usmjeriti na izgradnju zida.

"Mislim da je sljedeći korak istrebljenje globalnih zločinačkih poduhvata, a mi bismo trebali svaki peni tog novca iskoristiti za osiguranje granice", rekao je Cruz.

Lider SAD-a ranije je obećao Amerikancima da će Meksiko platiti za izgradnju graničnog zida. Pentagon je u martu ove godine odobrio milijardu dolara za jačanje sigurnosti na granici s Meksikom, a tim sredstvima trebala se finansirati izgradnja 92 kilometra ograde visoke 5,5 metara u blizini El Pasa u Teksasu.

Podsjećamo, izgradnja zida koji bi trebao spriječiti krijumčarenje droge preko granice izborno je obećanje Donalda Trumpa.

Međutim, prošlog mjeseca Apelacioni sud potvrdio je odluku o zamrzavanju novca kojim bi Pentagon izgradio zid na granici SAD-a sa Meksikom, što je izazvalo sumnju da Tramp može ispuniti njegovo obećanje.

Odlukom suda, Trampova administracija više ne može koristiti milijardu dolara koja je izdvojena iz fonda Ministarstva odbrane SAD-a.

Ostaje pitanje može li Trump u budućnosti iskoristiti novac narkobosa za izgradnju obećanog zida.