Nova istraživanja
35

Može li se pseći njuh iskoristiti u otkrivanju koronavirusa

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Specijalizirani psi tragači testiraju se kako bi se utvrdilo mogu li otkriti koronavirus.

Organizacija "Medical Detection Dogs" već je trenirala pse kako bi razvili njuh i mogli otkriti malariju, rak i Parkinsonovu bolest.

Šefica dobrotvorne organizacije dr. Claire Guest rekla je da mora otkriti kako "sigurno uhvatiti 'miris' virusa kod pacijenata" i izložiti pse tom mirisu.

"U principu, sigurni smo da bi psi mogli otkriti COVID-19", rekla je ona. Ako se to dokaže, psi bi se mogli koristiti za testiranje bilo koga, uključujući i one bez simptoma, piše BBC.

"Ovo bi bilo brzo, učinkovito i nenapadno i osiguralo bi da se ograničeni resursi ispitivanja koriste samo tamo gdje su stvarno potrebni", rekla je dr. Guest.

Voditelj Odjela za kontrolu bolesti na LSHTM-u profesor James Logan kaže da psi mogu otkriti malariju uz "visoki stepen tačnosti" čak iznad dijagnostičkih standarda Svjetske zdravstvene organizacije.

Medicinski psi otkrivaju da svaka bolest ima svoj jedinstveni miris. Psi bi mogli biti spremni za šest sedmice kako bi pružili "brzu, nenapadnu dijagnozu", navodi se.

Oni bi se također mogli osposobiti da otkriju da li je neko imao groznicu. Profesor Steve Lindsay s Odjela za bionauke Univerziteta Durham rekao je da se psi mogu koristiti na aerodromima za brzu identifikaciju ljudi koji prenose virus.

"To bi pomoglo u sprečavanju ponovnog nastanka bolesti nakon što smo sadašnju epidemiju stavili pod kontrolu", rekao je.