Svijet
0

Mostar: Radionica povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja

FENA
Povodom obilježavanja 10. oktobra, Svjetskog dana mentalnog zdravlja u mostarskom Centru za mentalno zdravlje od 8. do 11. oktobra održavat će se radionica, a u okviru međunarodnog projekta "Umjetnost i preživljavanje".

Cilj projekta "Umjetnost i preživljavanje" je vraćanje dostojanstva osobama s duševnim poremećajima i mijenjanje uvriježenih stavova i predrasuda o tim osobama kroz suradnju zdravstva i umjetnosti.

Na radionici će sudjelovati umjetnici iz Italije i BiH kao i korisnici usluga mentalnog zdravlja. Predmeti koji se budu producirali tijekom radionice bit će izloženi u muzeju La Triennale u Milanu u razdoblju od 20. novembra do 2. decembra ove godine.

Tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je "Mentalno zdravlje u svijetu promjena : utjecaj kulture i različitosti" i ona stavlja naglasak na prevenciju, promociju i tretman mentalnih poremećaja.

Prema pokazateljima Svjetske zdravstvene organizacije, duševni poremećaji su u porasti, a predviđa se kako će do 2020. godine od 15 vodećih oboljenja barem tri biti duševni poremećaji. Također, predviđa se kako će depresija uz kardiovaskularna oboljenja do 2020. godine biti druga vodeća bolest u svijetu.

Projekt "Umjetnost i preživljavanje" inicijativa je talijanske nevladine organizacija "Connecting Cultures". U projekt su uključeni Federalno ministarstvo zdravstva, Centar za suvremenu umjetnost Sarajevo i centri za mentalno zdravlje iz Mostara.