Svijet
534

Most ljubavi u Parizu se urušio pod težinom katanaca

Klix.ba
Pješački most Pont des Arts koji se nalazi u Parizu na Seni zatvoren je na nekoliko sati u nedjelju nakon što se dio metalne ograde s katancima odlomio i pao.

Katanci ljubavi, koje ostavljaju parovi iz cijelog svijeta, počeli su se na ovom mostu pojavljivati prije pet godina. Predstavljaju simbol vječne ljubavi i na njima su ispisana imena parova. Ključ se tradicionalno baci u rijeku.

Niko nije povrijeđen u ovom incidentu, no da je odlomljeni dio pao prema rijeci koja je izuzetno prometna, posljedice su mogle biti katastrofalne. Službenici su mišljenja kako katancima treba pronaći novo mjesto. Turisti su bili evakuirani dok se metalne šipke nisu zamijenili drvenim daskama, što je privremeno rješenje.

"Ovo je izmaklo kontroli. Ljudi se penju po uličnim svjetiljkama, vise preko ograde i riskiraju svoje živote kako bi objesili lokote. To je postala jedna vrsta manije, nije više romantično, stvar je samo u tome da mogu reći 'Učinio sam to'", kazala je Amerikanka Lisa Anselmo, koja je zajedno s kolegicom Lisom Taylor Huff započela kampanju "Not Love Locks".

Ne tako davno Pont des Arts je smatran veoma romantičnim mjestom zbog najljepšeg pogleda, no mnogi mještani smatraju kako je zbog katanaca postao obično turističko mjesto.