Zanimljivosti
4

Vlasti u Parizu traže od zaljubljenih da sa katanaca pređu na selfie

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U jeku turističke sezone dok brojni parovi hrle do mosta na rijeci Seni u Parizu, čuvenom po tome što su hiljade zaljubljenih na njega postavili katanace kao zakletvu na vječnu ljubav, gradske vlasti glavnog grada Francuske su povukle hrabar potez.

Od sada na ovom, ali i na drugim mostovima u Parizu, bit će postavljena upozorenja da su oni "opterećeni zbog zaključanih ljubavi" te će na ovaj način gradske vlasti također ohrabrivati posjetitelje da umjesto katanaca na "mostu ljubavi" snime popularni selfie i postave na društvene mreže sa hashtagom #lovewithoutlocks.

U junu se na mostu Pont des Arts urušio jedan dio ograde pod teretom postavljenih katanaca, pa je neko vrijeme bilo zabranjeno prelaziti preko njega dok je trajala rekonstrukcija. Ovaj most se inače nalazi u blizini čuvenog muzeja Louvre. Ranije ovog mjeseca se urušio još jedan dio mosta, odnosno ograde, koja je sada već teška 54 tone, prenose francuski mediji.

Ljubavni parovi sada postavljaju katance na druge mostove, ali gradske vlasti postavljaju upozorenja da to ne čine i umjesto toga da se fotografišu i "oslobode svoju ljubav od katanaca".

Na društvenim mrežama poput Twittera već ima fotografija zaljubljenih parova koji se fotografišu na čuvenom mostu, no neki odbijaju poslušati savjet, pa i dalje postavljaju katance.

U glavnom gradu Francuske, koji se često naziva gradom ljubavi, jako je popularno među mladim parovima postaviti katanac na ogradu mosta, zaključati ga i potom ključit baciti u Senu. Na taj način parovi se zaklinju na vječnu ljubav.