"Za poštene izbore"
0

Moskva: Vladimir Riškov otvorio miting opozicije

FENA
Foto: AFP
(Foto: AFP)
U Moskvi je u subotu počeo miting "Za poštene izbore" koji je otvorio opozicionar Vladimir Riškov i podsjetio na pet zahtijeva iznijetih na prošlom mitingu na Bolotnom trgu. "Obećano je samo jedno - da će se demokratizovati sistem izbora", podsjetio je Riškov i pozvao da se uspostavi sistem kontrole koji treba da profunkcionira na predsjedničkim izborima 4. marta, prenosi Tanjug.

Pisac Georgij Ćartišvili (Boris Akunjin) rekao je da su na Bolotnom trgu veoma skromni zahtijevi, ali da je vlast odgovorila uvredama i poručio da je "iluzija da nas (učesnike protesta) mogu posvađati".

Bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio je da je, zasad ne sa scene, Rusiji potrebna šira politička reforma od one koju predlaže predsjednik Dmitrij Medvev i predložio da se formira jedinstvena demokratska partija. Kako navodi Interfax, Kudrin je rekao da smatra da izbori za Dumu nisu bili fer i da predsjednika CIK-a treba smijeniti.

Kudrin je rekao novinarima da "vlast treba da osluškuje narod i da su prvi koraci u tom pravcu već učinjeni". Prema njegovim riječima, neophodno je osigurati da idući izbori budu organizirani tako da iz njihovih rezultata bude jasno šta narod želi, prenose ruski mediji.

Očekuje se prisustvo i posljednjeg lidera SSSR-a Mihaila Gorbačova, kao i biznismena i predsjedničkog kandidata Mihaila Prohorova, opozocionara i šahiste Garija Kasparova i Borisa Njemcova, pisca Dmitrija Bikova, glumaca Mihaila Jefremova i Čulpan Hamatove, TV voditeljke Ksenije Sopčak i drugih.

Prema procjeni policije na koju se poziva AFP, na mitingu je više od 20.000 ljudi, a mnogi i dalje pristižu na moskovsku aveniju Saharova.

Na početku avenije postavljena je scena na kojoj je i ekran za prenošenje video obraćanja pristalica mitinga koji neće moći da mu prisustvuju. Na sceni stoje transparenti "Ovi izbori su farsa" i "Falsifikatore na sud".

Skup je prijavljen prijestoničkim vlastima i predstavlja nastavak sličnog okupljanja održanog 10. decembra na Bolotnom trgu u znak protesta zbog neregularnosti na izborima za Državnu dumu.