Svijet
2

Moskva se oglasila o spornoj Putinovoj izjavi: Riječi izvučene iz konteksta

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Savjetnik za vanjsku politiku Kremlja Jurij Ušanov kazao je da je navodna izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina "izvučena iz konteksta" razgovora i protumačena na drugačiji način, prenosi Anadolu Agency (AA).

Učanov je kazao da je objavljivanje sadržaja Putinovog telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barossom "pogrešno i prekoračenje diplomatskih okvira".

"Takvo ponašanje ne priliči ozbiljnom političaru. Da li su te riječi zaista izjavljene ili nisu... te riječi su izvučene iz konteksta kompletnog teksta razgovora i dodata su im druga značenja", tvrdi Ušanov.

Italijanski list La Repubblica jučer je objavio tekst u kojem navodi da je Barroso tokom proteklog Samita lidera EU-a u Bruxellesu kazao da je telefonom razgovarao sa ruskim predsjednikom Putinom koji mu je zaprijetio da može za dvije sedmice zauzeti Kijev ako to poželi.

U daljem tekstu vijesti se navode komentari nekoliko članova delegacija učesnica Samita koji uglavnom tvrde da je riječ o Putinovom pokušaju da spriječi moguće nove sankcije Evrope prema Moskvi.