{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskva protiv unošenja izmjena u START

S
20.12.2010. u 17:43
0
0
Moskva protiv unošenja izmjena u START
0
Moskva protiv unošenja izmjena u START
Sergej Lavrov
Rusija je danas upozorila da bi svaki pokušaj američkih republikanaca da unesu izmjene u novi sporazum o nuklearnom razoružavanju (START) označio kraj ovog istorijskog pakta između dvije zemlje.
Očekivalo se da će američki Senat sutra glasati o nacrtu novog sporazuma sa Rusijom, ali su republikanci u posljednjem trenutku zatražili unošenje izmjena u tekst dokumenta kako bi osigurali da pakt ne blokira postavljanje raketnog štita u Evropi.

Moskva se protivi takvom sistemu, jer ga doživljava kao prijetnju svom nuklearnom arsenalu.

"Sporazum START, čiji je nacrt sastavljen na osnovu striktnog pariteta, u potpunosti zadovoljava nacionalne interese Rusije i SAD. To pitanje ne može biti ponovo otvoreno, niti se o njemu mogu voditi novi pregovori", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Predsjednik SAD Barack Obama ranije je izjavio da će novi sporazum ne samo učiniti svijet bezbjednijim, nego će i popraviti odnose Amerike i Rusije i pojačati poziciju ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, kojeg Washington doživljava kao reformistu.

Vodeće demokrate u Senatu izjavile su juče da vjeruju da imaju dovoljno glasova za usvajanje sporazuma kojim će nuklearni arsenali dvije zemlje biti smanjeni na po 1.500 razmještenih bojevih glava.

Američki republikanci smatraju da sporazum treba unaprijediti, a glasanje odgoditi za sljedeću godinu, što je Obamina administracija odbila.

Lavrov je ohrabrio Washington da ubrza proces usvajanja START-a i izrazio nadu da će sporazum biti ratifikovan u "skoroj budućnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: