Protesti zbog izborne prevare
0

VIDEO / Moskva: Privedeno oko 50 ljudi, među njima i lider opozicije

FENA
Foto: RIA Novosti
Foto: RIA Novosti
Policija je danas privela oko 50 učesnika protestnog skupa opozicije u centru Moskve, a među njima su i opozicioni lider Boris Njemcov i novinarka Božena Rinska, kao i nekoliko članova pokreta "Solidarnost", navodi agencija Interfaks.

Na Trijumfalnom trgu u Moskvi večeras oko 18 sati počelo je okupljanje demonstranata koji protestiraju zbog, kako tvrde, "namještanja izbornih rezultata" i pobjede Jedinstvene Rusije (JR), stranke aktuelnog premijera Vladimira Putina, na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, a policija ih je pozvala da se raziđu jer njihov skup nije odobren.

Istovremeno, s druge strane policijskog kordona okupili su se mladi iz organizacija "Naši" i "Mlada garda" koji su proslavljali pobjedu JR-a. Prema izvještajima ruskih elektronskih medija, u obje grupe bilo je ukupno oko 5.000 ljudi.

Prema istim izvorima, oko 19 sati na trg su stigli opozicioni lideri, među kojima i Njemcov, pa je došlo do komešanja i pokušaja probijanja policijskog kordona, ali je policija spriječila sukob dviju grupa neistomišljenika.

Poslije više poziva policije učesnicima skupova da se raziđu počela su privođenja, a oko 19.20 priveden je i Njemcov.

Za sada nema preciznih informacija da li se među privedenima nalaze i pripadnici organizacija "Naši" i "Mlada garda", niti ko je upotrijebio suzavac koji se spominje u izvještajima.

Ranije danas pres-služba MUP-a demantirala je tvrdnje medija da su u Moskvi angažirane dodatne policijske snage zbog najavljenih skupova i pozvala medije da ne izazivaju špekulacije.

Prema izvještajima iz Sankt Peterburga, i tamo je večeras u toku miting opozicije istim povodom, prenio je Tanjug.

Ruski mediju su jutros javili da je više od 300 ljudi uhapšeno sinoć na protestnom mitingu u Moskvi, organiziranom povodom pobjede Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima, a među uhapšenima su i lider pokreta "Solidarnost" Ilja Jašin (28) i advokat i aktivista Aleksej Navaljni (35), koji su aktivno pozivali na neposlušnost policiji, prenijela je agencija Itar tass, ne navodeći više detalja.

JR je osvojio apsolutnu poslaničku većinu na izborima za Državnu Dumu. Prema zvaničnim rezultatima CIK-a, za JR je glasalo 49,45 posto birača, što im je donijelo 238 od ukupno 450 poslaničkih mjesta.

Na neregularnosti na izborima žalili su se lideri sve tri parlamentarne partije - Komunističke partije, Pravedne Rusije i Liberalno-demokratske partije, kao i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).