|

Moskva pojačala kontrole uvoznog mesa

Moskva pojačala kontrole uvoznog mesa
0
S
SRNA
8.1.2011. u 13:28
0
komentara
0

dijeljenja
Moskva pojačala kontrole uvoznog mesa Foto: AP
Rusija je pojačala kontrole mesa uvezenog iz Njemačke i drugih evropskih zemalja i zaprijetila zabranom uvoza nakon što je Njemačka zatvorila hiljade farmi zbog stočne hrane zaražene dioksinom.
Tijelo nadležno za kontrolu hrane pri ruskom Ministarstvu poljoprivrede Rosselkhoznadzor saopštilo je da je odlučilo da pojača kontrolu hrane životinjskog porijekla iz Njemačke i nekoliko drugih zemalja EU, ne navodeći kojih.

Ovo tijelo je zaprijetilo zabranom uvoza mesa ako ne dobije zvaničnu informaciju o situaciji što je moguće prije i ukoliko ne bude zadovoljno evropskim mjerama u odnosu na ovu situaciju.

U saopštenju se navodi da Rusija zadržava pravo da uvede restrikcije snabdijevanja ruskog tržišta hranom životinjskog porijekla iz regiona u kojima postoji opasnost od trovanja dioksinom.

Njemački zvaničnici rekli su u petak da su zatvorili 4.700 farmi i uništili više od 100.000 jaja nakon što su analize pokazale opasan nivo dioksina, otrovne hemijske supstance, koja se koristi u proizvodnji životinjske hrane.

Roselkoznadzor izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" zbog nedostatka informacija iz Njemačke, kao i Evropske komisije o ovoj situaciji i zvanično su zatražili objašnjenje.

"EU još uvijek nema sistem koji bi omogućio adekvatno reagovanje na slučajeve ovog tipa, u kojima postoji opasnost za životinje i ljude", rekao je portparol Roselkoznadzora Aleksej Aleksejenko agenciji Interfaks.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.