Svijet
0

Moskva održava odnose s Londonom

FENA
Moskva
Moskva
Ruski ambasador u Londonu napisao je, u pismu objavljenom u četvrtak u Timesu, da njegova zemlja "održava" odnose s Velikom Britanijom, dok Moskva treba da objavi svoju reakciju na protjerivanje četverice ruskih diplomata zbog afere Litvinjenko.

"Ruskoj vladi je stalo do odnosa s Velikom Britanijom, ona poštuje njene zakone i ustavne odredbe, te se bliskiji i konstruktivniji odnos, naravno, zahtijeva na isti način od Velike Britanije", napisao je Jurij Fedotov.

Tvrdnje prema kojima je Rusija umiješana u ubistvo Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog agenta, "groteskne" su, insistira ambasador, nazvavši njegovo trovanje "užasnim zločinom".

"Groteskno je tvrditi da je ubistvo Aleksandra Litvinjenka imalo podršku, ako ne i aktivno učešće ruske vlade", napisao je ovaj diplomat.

Moskva je odbila izručenje, koje je zatražio London, bivšeg agenta KGB-a Andreja Lugovoja, glavnog osumnjičenog za trovanje Litvinjenka u Londonu 2006., tvrdeći da ruski ustav brani izručenje ruskih građana inozemstvu.

U četvrtak oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu očekuje se izjava glasnogovornika ruskog ministarstva vanjskih poslova Mihaila Kaminina o rusko-britanskim odnosima nakon odluke Londona da protjera četiri ruska diplomata.

Moskva je obećala da će odgovoriti "odgovarajućim mjerama", ali su razgovori o prirodi odgovora još uvijek u prekidu, tri dana nakon objave Londona.