Razgovori ne smiju biti upitni
0

Moskva nije protiv Asadovog odlaska

SRNA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se Moskva neće protiviti odlasku sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada ukoliko to bude rezultat dijaloga Sirijaca.

Moskva insistira na tome da ne smije biti "preduslova" u bilo kakvim razgovorima o budućnosti Sirije, uključujući i Asadov odlazak sa vlasti. Lavrov je ukazao na prenos vlasti u Jemenu, gdje je predsjednik Ali Abdulah Saleh otišao i gdje je to bio rezultat unutrašnjeg procesa bez ikakvih preduslova koje su iznijele spoljni faktori.

Šef ruske diplomatije ponovio je poziv za održanje međunarodne konferencije u znak podrške mirovnom planu specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Kofija Anana. On je naglasio da SAD nisu "direktno odbile ovu inicijativu" tokom razgovora u Moskvi, uprkos stavu Rusije da i Iran treba da učestvuje.

Prema njegovim riječima, Moskva želi da ta konferencija bude efikasna,a da bi to bilo postignuto, "svako sa bilo kakvim uticajem na strane u sirijskom sukobu treba da bude predstavljen, a Iran je jedna od tih zemalja".