Svijet
0

Moskva i Hanoj dogovorili gradnju prve nuklearke

SRNA
Rusija i Vijetnam potpisali su danas sporazum vrijedan 5,6 milijardi dolara za gradnju prve nuklearke u ovoj jugoistočnoj azijskoj zemlji, a sklopu napora jačanja veza dvije zemlje.

Zvaničnik pri ruskoj državnom nuklearnom konglomeratu "Rosatom" rekao je France pressu da će gradnja nuklearke sa dva reaktora koštati više od četiri milijarde eura.

Šef "Rosatoma" Sergej Kirjenko nije želio da potvrdi koliko će gradnja koštati.

Vijetnam želi da izgradi osam nuklearnih postrojenja u naredne dvije decenije. Vlada u Hanoju želi četiri reaktora sa ukupnim kapacitetom od 4.000 megavata, kao i da najmanje jedan bude operativan od 2020. godine.

Kirjenko je rekao da je taj vremenski okvir "potpuno realan".

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev, koji je u posjeti Hanoju, ranije je razgovarao sa vijetnamskim zvaničnicima o jačem prisustvu Rusije u toj zemlji, za koje je rekao da se razvija na više frontova.

"U svim pitanjima Rusija će pomagati Vijetnamu, koji je naš blizak prijatelj", rekao je Medvedev nakon odavanja pošte u mauzoleju vijetnamskog revolucionara Ho Si Mina.
Rusija se "takmiči" sa silama kao što su SAD, Japan i Francuska za dobijanje unosnih ugovora dok raste potražnja za nuklearnom energijom širom svijeta.

Japanski premijer Naoto Kan najavio je da će Japan biti "partner" u gradnji druga dva nuklearna reaktora.

Vjeruje se da će ovim dogovorom Vijetnam dobiti drugi nuklearni ugovor, ovoga puta sa Japanom.

Vijetnam se suočava sa nestašicom energenata, a strane kompanije izrazile su zabrinutost u vezi sa nedostatkom energije i infrastrukture.

Moskva je spremna da obezbjedi zajam za finansiranje gradnje nuklearke, rekao je ranije glavni pomoćnik Medvedeva za inostrane poslove Sergej Prihodko.

Veze sa Hanojem datiraju iz vremena Sovjeta kada je SSSR bio glavni pomagač ovoj zemlji nakon Vijetnamskog rata 1975. godine.
Nakon pada SSSR-a 1991. godine Vijetnam je ostao bez ideološke, ekonomske i vojne podrške Rusije.