{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskovljani se guše u dimu, strane diplomate napuštaju Rusiju

S
8.8.2010. u 09:02
0
31
Moskovljani se guše u dimu, strane diplomate napuštaju Rusiju
0
Dim od požara šuma i tresišta i dalje obavija rusku prijestonicu. Gusti dim je zahvatio cijeli grad i stanje se neprestano pogoršava, zbog čega su građani primorani da lice prekrivaju maskama ili maramicama. Koncentracija štetnih tvari je povećana i građanima se savjetuje da uopšte ne izlaze na ulice, a brojne zemlje evakuiraju svoje diplomate iz Moskve.
Zbog pogoršanja ekološke situacije brojne države upozorile su svoje građane da ne posjećuju Moskvu, a mnoge države zatvorile su vrata svojih ambasada i naredile diplomatama da se vrate kući.

Austrija, Poljska i Kanada evakuirale su nekoliko radnika u konzulatima u Moskvi, dok je Njemačka privremeno zatvorila svoj konzularni odjel, izvijestile su strane agencije.

Temperature u Moskvi posljednjih mjesec dana dosežu preko 40 stepeni Celzija zbog čega požari bjesne na sve strane. U subotu je u Moskvi zabilježeno najteže zagađene zaka zabilježeno u 2010. godini. Naime, razina ugljenmonoksida bila je 6,5 puta veća od maksimalno dozvoljene koncentracije, a nivo otrovnih tvari u zraku je bio devet puta iznad normale.

SAD upozorile su svoje građane na rizik od putovanja u Moskvu, a isto je učinila i Velika Britanija. Također, Francuska i Bugarska su pozvale svoje građane da se suzdrže od putovanja u Moskvu i druge pogođene dijelove Rusije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: