Liberalnija pravila
0

Mormonska crkva omogućit će djeci istospolnih parova krštenje u crkvi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Mormonska crkva više neće označavati istospolne parove kao otpadnike i omogućit će da njihova djeca budu krštena u crkvi bez posebnog odobrenja crkvenih vođa.

Ovu vijest objavio je Dallin Oaks, član Prvog predsjedništva crkve, na konferenciji u Salt Lake Cityju.

"Ranije smo u našem Priručniku opisali istospolne parove kao otpadnike vjere. Iako i dalje smatramo da je takav brak ozbiljan prijestup oni više neće biti tretirani kao otpadnici vjere. Umjesto toga, nemoralno ponašanje u heteroseksualnim ili homoseksualnim odnosima tretirat će se na isti način", rekli su iz crkve.

Iz Crkve koja je još poznata kao Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana, su kazali i kako na ovaj način žele smanjiti mržnju koja je danas uobičajena pojava.

Ova crkva inače je koncentirana na brak i porodicu i njih stavlja u centar zbivanja. Mladi mormoni su ti koji su željeli da crva bude liberalnija prema LGBT parovima, a 2015. godine je zbog dosadašnje politke crkvu napustilo 1.500 pripadnika.

Iako je uvela nova pravila Crkva od LGBT mormona očekuje da budu čedni i da se ponašaju u skladu s crkenim učenjima. No, budući da više ne smatra istospolne brakove "otpadničkim", crkva je u suštini ukinula prijetnju ekskomunikacijom za istospolne parove, tvrde crkveni stručnjaci.

"LGBT roditelji mogu zahtijevati da njihova djeca budu blagoslovljena od strane člana crkvenog svećeništva i kada dijete napuni osam godina crkva će ih kontaktirati i predložiti da se dijete krsti", navode iz crkva u svojoj izjavi.

Ipak, roditelji djeteta trebaju znati da će kršteno dijete biti poučeno vjeri i da se od njega očekuje da slijedi crkvena učenja i pravila.