Svijet
2

Morales preporučio ukidanje Vijeća sigurnosti

FENA
Evo Morales (Foto: EPA)
Evo Morales (Foto: EPA)
Bolivijski predsjednik Evo Morales preporučio je na samitu G77 + Kina, koji se u nedjelju završava u Santa Cruzu, nestanak Vijeća sigurnosti UN-a i osnivanje Južne banke umjesto MMF-a.

Utvrdivši mapu puta za zemlje Južne Amerike, Evo Morales, predsjednik jedne od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike, govorio je o "potrebi za međunarodnim organizacijama koje rade za mir" i "ukidaju svjetske hijerarhije".

"Zbog toga, Vijeće sigurnosti UN-a treba da nestane jer je poticalo ratove i invazije imperijalističkih sila kako bi prisvojile prirodne resurse osvojenih zemalja", kazao je on.

"Danas, umjesto Vijeća sigurnosti, imamo vijeće nesigurnosti", dodao je on.

Skup u Santa Cruzu na temu "stvaranje novog svjetskog poretka" obilježava 50. godišnjicu formiranja G77, koja sada broji 133 države Južne Amerike, Afrike i Azije, umjesto 77, koliko ih je bilo na početku.

Bolivija trenutno predsjedava grupom koja pokušava da ojača svoju institucionalnu strukturu i intenzivira ekonomski razvoj putem saradnje Jug-Jug.

Morales je isto tako zatražio "emancipaciju međunarodnog financijskog sistema" i "zamjenu financijskih institucija kao što je MMF nekim drugim", Južnom bankom na primjer, "koja će omogućiti bolje učešće južnih zemalja".

Tekst završne deklaracije odnosit će se, smatraju organizatori, na milenijske ciljeve UN-a, smanjenje ekstremnog siromaštva i smrtnosti djece, pristup obrazovanju, jednakost spolova i provođenje održivog razvoja.