Sastanak stručnjaka
0

Mora se priječiti terorizam "usamljenih vukova"

FENA
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Anders Behring Breivik (Foto: Reuters)
Evropski stručnjaci za borbu protiv terorizma, okupljeni u četvrtak na sastanku koji je povodom masakra u Oslu organizovalo poljsko predsjedavanje Evropskom unijom, ocijenili su da je razmjena informacija od vitalnog značaja za sprječavanje terorističkih djela i borbu protiv ove pošasti.
  • Pitanje terorizma „usamljenih vukova“, koje predstavljaju samoradikalizovani teroristi bez ikakvih vidljivih veza s nekom terorističkom organizacijom, zahtijeva povećanu pažnju, ocjenjeno je na sastanku na kome su učestvovali predstavnici evropskih tijela za borbu protiv terorizma, kao što su Radna grupa za terorizam, Europol, Evropska služba za vanjsku akciju, Ured koordinatora za borbu protiv terorizma, ali i predstavnici vlasti Norveške koja nije članica EU.

Eksperti su se saglasili da je za suočavanje s prijetnjom koju predstavlja terorizam, bez obzira na njegovu motivaciju, razmjena informacija od ključnog značaja, kao i jačanje kapaciteta za odgovor na ovakav čin.

Cilj sastanka bio je upravo razmjena informacija i analitike kako bi se započeo proces izvlačenja pouka iz tragedije koja se dogodila u Oslu kako bi se u budućnosti efikasnije spriječilo ponavljanje takvog napada i poboljšala reakcija društva na to.

Na sastanku je zaključeno da su napadi u Oslu "još jednom pokazali da terorizam nema nikakve veze s jednom posebnom religijom ili vjerom".

  • EU i njene države članice oduvijek su odbacivale nasilje, bez obzira na motiv, bilo da se radi o desničarskom ili ljevičarskom ekstremizmu, separatističkom ili vjerski motivisanom terorizmu, navodi se u saopćenju sa sastanka.