{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Molitva sirijskih majki za topli dom, hranu i odjeću

A
25.12.2012. u 12:27
44
4
Molitva sirijskih majki za topli dom, hranu i odjeću
44
Molitva sirijskih majki za topli dom, hranu i odjeću
Foto: Anadolija
Bježeći od sukoba u svojoj zemlji i pronalazeći utočište u mjestu u blizini grada Idliba, Atmeu, na granici sa Turskom, i formirajući "sigurnu zonu", sirijske majke, unatoč zimi koja vlada u šatorima i bolestima sa kojima se suočavaju, trude se da na najbolji način obave svoje dužnosti.
Osim što im nedostaju osnovne životne namirnice, ove žene odjeću i suđe peru samo u hladnoj vodi i bez ikakvih deterdženata. Ni vode nema dovoljno, nego samo određena količina koju mogu dostaviti cisterne. No, prva i najveća želja ovih žena je da njihova djeca dobiju topli dom.

Pod šatorima podignuti u okolini Atme borave djeca koja nemaju ni čarapa, cipela, a većina žena na koje je rat ostavio duboke tragove, ne žele stati pred kamere i podijeliti sa svijetom svoja gorka iskustva. Ipak, neke od njih pristale da razgovaraju sa ekipom agencije Anadolija.

Iz dana u dan, one se bore za opstanak svoje djece, živeći bez struje i osnovnih namirnica od kojih bi pripremile obroke. Kažu da im je želja samo da rat prođe i da se vrate u svoje domove. U svojim molitvama svakodnevno ponavljaju želju da njihova djeca dobiju odjeću, topli dom i pristojan obrok.


Majka troje djece Zeynep Hammudi je prije tri mjeseca napustila Idlib i došla u šatorsko naselje. Drugog izbora nije imala.

"U šatorima spavamo na zemlji. Imamo jednu deku kojom se pokrivamo. Ovdje sam došla kako bi spasila živto svoje djece, ali i ovdje nisu nešto bolji uslovi", kazala je ona.

"Hrana koju imamo od stajanja je došla u takvo stanje da se ne može jesti. Želim da cijeli svijet i islamske zemlje vide naše patnje", dodala je ona.

Hammudi je također naglasila kako su djeca u šatorskom naselju konstantno bolesna zato što nemaju prikladnu odjeću ni prostor za održavanje lične higijene.

"Noć u šatorima provodimo sa jednom dekom, tako da ja dežuram nad njima kako se ne bi otkrili i prehladili", kazala je ona.

Sedamdesetgodišnja Fatme Bellur je sa suzama u očima podijelila svoja iskustva s ekipom agencije Anadolija.

"Živjela sam jedan sretan život u kući u Idlibu. Molim se da nam dođu bolji dani. Izgubila sam nekoliko bliskih osoba. Sedam dana sam ovdje sa djecom", kazala je ona.

Fatme je također dodala da ni u ovom improviziranom naselju situacija "nije bolja od smrti".

"Imam 13 djece. Svi su negdje izbjegli i jedina želja mi je da se svi zdravi vratimo kući", dodala je Fatme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: