Nove tenzije
42

Moldavija zaprijetila proruskoj separatističkoj regiji nakon spornih izjava: "Poštujte ustav"

V. K.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ured za politiku reintegracije pri Vladi Moldavije uputio je oštro upozorenje Pridnjestrovlju, proruskoj separatističkoj regiji koja se nalazi uz granicu s Ukrajinom.

Vlada u Kišinjevu reagovala je na izjave proruskog političara u Pridnjestrovlju Vitalija Ignatijeva koji je izjavio kako Pridnjestrovlje nikada nije bilo dio Moldavije.

"Moldavija se već 33 godine ponaša loše prema Pridnjestrovlju", rekao je Ignatijev.

Istog dana, lider ove separatističke regije Vadim Krasnoselski izjavio je kako je moldavski zakon o nezavisnosti u suprotnosti s međunarodnim normama i diskredituje evropske vrijednosti.

"Kako se EU sprema da primi u članstvo Moldaviju s takvim zakonom", pitao je Krasnoselski.

Ove izjave bile su povod i za reakciju Kišinjeva koji su poslali poruku zvaničnicima u ovoj regiji.

"U vesi s nekim neprimjerenim navodima Tiraspola, snažno pozivamo zvaničnike da poštuju Deklaraciju o nezavisnosti, Ustav Moldavije i jednoglasno mišljenje međunarodne zajednice, kao i da pokažu oprez u izjavama koje se objavljuju u javnom prostoru. Ovom prilikom podsjećamo Tiraspol da se glavni cilj pregovora sastoji u sveobuhvatnom i mirnom rješavanju pridnjestrovskog sukoba s ciljem potpune reintegracije obje obale Dnjestra i konsolidacije državnosti Moldavije unutar međunarodno priznatih granica", zaključili su.