Svijet
0

Mohammadovo priznanje otvara nova pitanja

FENA
Prema objavljenom prijepisu saslušanja optuženi operativac Al-Qaide Khalid Sheikh Mohammad priznao je da je imao vodeću ulogu u najmanje 31 terorističkoj zavjeri, uključujući napad na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

Višestruka Mohammadova priznanja tokom ispitivanja u američkom zatvoreničkom centru u bazi Guantanamo, na Kubi, dovode do nekih novih pitanja, izvještava u petak VoA.

Khalid Sheikh Mohammad je izjavio da je bio glavni čovjek Al-Qaide za planiranje terorističkih napada u inozemstvu. Kako je rekao, osobno je planirao 31 terorističku zavjeru.

No dok neki stručnjaci doista vjeruju da je on bio jedan od ključnih ljudi Al-Qaide, drugi sumnjaju u istinitost njegovih izjava te vjeruju da se Mohammad pokušava predstaviti važnijim nego što je bio.

Komisija koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine primijetila je takve Mohammadove sklonosti te je ocijenila da se on pokušava prikazati kao superterorist.

Bivši agent FBI-ja Jack Cloonan, specijaliziran za protuterorističku djelatnost, smatra da Mohammad ima veliki ego te primjećuje da se u objavljenom prijepisu sa saslušanja ne iznose pojedinosti nijedne navodne terorističke zavjere.

"Jedna od stvari koja mi je upala u oči jeste da od 31 operacije, za koje zasluge pripisuje sebi, Mohammad nije iznio pojedinosti nijedne. Za neke, poput napada na Svjetski trgovinski centar 1993. i 2001. godine, znamo, ali o drugim planovima – ne. Možda CIA-ini i vojni istražitelji znaju više", kazao je Cloonan.

Drugim stručnjacima nije čudno da se brojni napadi o kojima je govorio Mohammad nisu dogodili. Bivši agent CIA-e Michael Scheuer kaže da Al-Qaida stalno planira napade. On dodaje da premda Khalid Sheikh Mohammad ponešto pretjeruje, čak i potencijalni napadi o kojima govori podsjetnik su na opasnost koju predstavlja Al-Qaida.

Bivši britanski agent za protuterorističke djelatnosti Tom Parker vjeruje da bi Mohammad doista mogao biti jedan od ključnih terorističkih vođa. On ipak upozorava da je tretman kojem je Mohammad bio podvrgnut od zarobljavanja u martu 2003. godine možda utjecao na njegovo svjedočenje.

"Ne znamo kroza šta je prošao protekle tri godine. Ukoliko je prošao kroz neke od tehnika ispitivanja, onda je možda čovjek slomljenog karaktera. Ko zna, u ovom trenutku možda je spreman priznati otmicu Elvisa Presleya. Jednostavno ne znamo", kazao je Parker.

Mohammad je tri godine proveo u nekima od CIA-jinih tajnih zatvora da bi prošle godine bio prebačen u bazu Guantanamo. Budući da su od njegovog zarobljavanja prošle četiri godine, analitičari vjeruju da bilo kakve buduće informacije koje bi proistekle iz istrage vjerojatno neće biti od veće važnosti.