Plan za Fukushimu
0

Moguće podizanje podzemnih zidova oko oštećenih reaktora

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Operator japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi Tokijska elektroenergetska tvrtka (TEPCO) razmatra mogućnost podizanja podzemnih zidove oko oštećenih reaktora kako bi se spriječilo izlijevanje radioaktivne vode u vanjsku sredinu.

TEPCO razmatra mjere kako da obuzda curenje zagađene radioaktivne vode opasne po život iz reaktora oštećenih u potresu i cunamiju, javila je japanska televizija Asahi.

Radnici će morati kopati do dubine od 15 metara kako bi stigli do otpornog (nosivog) zemljišnog sloja za gradnju podzemnih zidova, prenosi agencija AFP.

U borbi za stabilizaciju oslabljenih objekta nuklearke radnici su pronašli vrlo zagađenu vodu koja je potopila zgrade gdje se nalaze turbine i podzemne tunele, dok se nešto te vode izlilo iz pukotina betonskog spremnika u Tihi okean.

U pokušaju da začepe sve pukotine suočili su se s izazovom kako osigurati da veoma zagađena radioaktivna voda podzemnom vodom ne izcuri iz nuklearke.

Najnoviji prijedlog došao je samo dan nakon što je bivši ministar gradnje Sumio Mabuchi, sada jedan od savjetnika japanskog premijera Naoto Kana, predložio projekt sanacije nuklearke.

Glasnogovornik kompanije TEPCO potvrdio je da će taj projekt sanacije biti realiziran.