The Observer
0

"Moguće je da američka politika ostane paralizovana"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Svi britanski listovi u nedjelju pišu o teškoj atmosferi u Americi pred kongresne izbore u utorak; atmosferi u kojoj prevladavaju nezadovoljstvo, bijes i strah, piše The Observer - rastući bijes prema predsjedniku Baracku Obami i duboka zabrinutost u vezi s recesijom.

Obamina nesposobnost da ponovo pronađe "tajnu vezu" koju je imao s biračima 2008. izaziva tugu i čuđenje, konstatira Observer; slično primjećuje i Telegraph, koji piše da mnogi s čuđenjem gledaju predsjednika koji uopće nije u stanju uspostaviti kontakt sa svojim sunarodnjacima.

Ipak, smatra Observer, Obamini neuspjesi ne bi trebalo da maskiraju njegove uspjehe - ne treba zaboraviti da je on napravio historijski prodor u zdravstvu, obrazovanju i finansijskoj reregulaciji.

Ako pak republikanci, na valu raspoloženja protiv Obame, dobiju kontrolu nad Zastupničkim domom i Senatom, predsjednikove moći upravljanja zemljom bit će smanjene, a američka politika paralizovana, smatra Observer.

Možda zato ne čudi što je kampanja za "očuvanje razuma", koju je pokrenuo poznati TV voditelj John Stewart, privukla hiljade poklonika - mnogi Amerikanci, od kojih mnogi nikada nisu sudjelovali ni na jednom javnom skupu, sada su poželjeli da iskažu podršku Stewartovom komičnom sloganu "Ne slažem se s vama, ali sam prilično siguran da niste Hitler", pomoću kojeg želi očistiti ostrašćenu i neprijateljsku atmosferu u američkoj politici i istovremeno ponuditi alternativu popularnom desničarskom populističkom pokretu "Čajanka", koji demonizira Obamine demokrate.