{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU

S
4.11.2013. u 15:05
0
21
Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU
0
Moguća zabrana plastičnih kesa u zemljama EU
Članice EU bit će ohrabrene da uvedu naplatu ili zabranu davanja plastičnih kesa kupcima u radnjama kako bi se riješio problem plastičnog otpada koji ulazi u sistem voda i ugrožava život u prirodi, rekli su izvori u Briselu.
Pojedine zemlje, poput Danske, već su značajno smanjile upotrebu takvih kesa uvođenjem njihove obavezne naplate. Evropska komisija sada želi da podstakne sličnu akciju širom evropskog bloka.

Poslanici iz Stranke zelenih u Evropskom parlamentu smatraju da je prijedlog suviše blag, jer se njime ne određuju konkretni ciljevi i ostavlja se mogućnost pojedinačnim državama da odlučuju o upotrebi plastičnih kesa.

"Plastične kese su simbol našeg društva koje odbacuje stvari. Napravljene su od materijala koji traje stotinama godina, a koristimo ih samo nekoliko minuta", izjavio je komesar EU za prirodnu sredinu Janez Potočnik.

Prijedloge moraju usvojiti države članice i Evropski parlament da bi stupili na snagu.

U Danskoj, gdje se plastične kese naplaćuju, njihova upotreba opala je na samo četiri kese godišnje po osobi. Radi poređenja, taj prosjek u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj je 466 kesa po osobi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: