{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU kreće u "rat" protiv plastičnih kesa

S
8.11.2013. u 12:26
12
6
EU kreće u "rat" protiv plastičnih kesa
12
EU kreće u "rat" protiv plastičnih kesa
EU kreće u "rat" protiv plastičnih kesa i namjerava da smanji njihovu proizvodnju.
Organizacije za zaštitu prirode upozoravaju da su plastične kese veliki problem - niko ne zna koliko plastike pliva morem, ali je potpuno jasno da prirodna sredina to ne može da podese.

To se da zaključiti i na osnovu mrtvih ptica koje pomorski biolozi ispituju da bi saznali više o zagađenju okeana. U utrobi životinja koje voda nanese na obalu nalazi se prosječno 31 komadić plastike. A taj broj raste.

Naučnici procjenjuju da na svakom kvadratnom kilometru vodene površine pluta oko 18.000 komada plastike?!

Materijali od kojih su načinjeni plastični predmeti razlažu se tek nakon 450 godina.

Uz to, veliki dio zagađenja su obične plastične kese sa kojima se srećemo svaki dan. Oko 80 posto tih kesa potiče iz deponija na kopnu.

Kese u more dospijevaju sa plaža, preko rijeka i putem vjetra. Najtanje i najlakše kese, koje poslije prve upotrebe završe u kanti za otpatke, mogu da otputuju dalje od svih drugih - upozoravaju stručnjaci.

U EU građani svake godine upotrijebe 100 milijardi plastičnih kesa. Više od osam milijardi završi na deponijama, pa stvaraju ogromne probleme životnoj sredini, prije svega kod životinja koje gutaju dijelove tih kesa.

Prosječan stanovnik Danske ili Finske svake godine kupi četiri takve kese, a u Poljskoj, Portugaliji i Slovačkoj - više od 450 komada. Jedan Nijemac koristi sedamdesetak plastičnih kesa godišnje.

Ipak, najave zabrane proizvodnje plastičnih kesa izazivaju negodovanje u zemljama koje ih mnogo koriste - prije svega u državama sa jakom industrijom plastike, poput Francuske i NJemačke.

Mnogi ukazuju na primjer Irske. Ta zemlja je postepeno smanjivala upotrebu plastičnih kesa.

Trenutno po komadu naplaćuje porez od 22 centa, zbog čega je broj plastičnih kesa opao za 90 posto. Prosječan stanovnik Irske koristi još samo 18 plastičnih kesa godišnje, a istovremeno se novac od poreza koristi za informisanje građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: