Afganistan
0

Moguća smrtna kazna zbog prevoda Kur'ana

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Ne zna se ko je u džamiju donio knjižicu džepnog formata zbog koje je uhapšeno već šest Afganistanaca, ali se sumnja da bi dvojica od njih mogla platiti glavom pod sumnjom da su korigovali Kur'an i islamska načela prevodeći muslimansku svetu knjigu.

Sudski proces čiji početak je zakazan za nedjelju pod velikim je udarom vjerskih vođa u Afganistanu dok ova zemlja pokušava uspostaviti pravnu državu uprkos ratu i nasilju.

Knjižica koja se pojavila u jednoj džamiji u Kabulu u septembru 2007. godine predstavljala je prevod Kur'ana na jedan od jezika koji se govore u Afganistanu. Imala je i natpis kojim je dozvoljeno njeno umnožavanje i besplatna distribucija, saznaje AP.

Neki od muškaraca koji su tog petka bili na džuma namazu izjavili su da bi knjiga mogla biti korisna za one koji ne govore arapski, te su je fotokopirali. Tako je nastalo oko 1.000 primjeraka knjige, a neki od njih stigli su i do konzervativnih muslimana u Kabulu koji su se pobunili.

Mnogi vjernici odbacili su knjigu jer uz prevod nije sadržavala i originalne dijelove pisane na arapskom. Ovo je posebno osjetljiv detalj za muslimane jer se vjeruje da su riječi iz Kur'ana objava koja je stigla direktno od Boga. Svaki prevod je osjetljivo pitanje jer postoji bojazan da bi neke riječi mogle biti pogrešno prenesene u druge jezike.

Optužbe koje su se pojavile govorile su o tome kako 54-godišnji Ahmad Ghaws Zalmai, jedan od ljudi koji su fotokopirali knjigu, pokušava da se proglasi poslanikom. Neki su govorili kako se novom knjigom nastoji zamijeniti i sam Kur'an. Inače, legitimni prevodi Kur'ana mogu se pronaći u kabulskim prodavnicama, ali oni sadrže i dijelove na arapskom.

Vrhovno vjersko tijelo u Afganistanu osudilo je pojavu sporne knjige, a hajka na Zalmaija išla je tako daleko da su ga mnogi željeli likvidirati, te su njegov dom gađali kamenjem.

Kad je pokušao otputovati u Pakistan, policija ga je uhapsila, zajedno sa još trojicom muškaraca koji su optuženi da su mu pokušali pomoći da pobjegne. Izdavač knjige i vjerski poglavari koji su potpisali pismo odobravanja za knjigu, također su uhapšeni.

U Afganistanu nema zakona kojim se zabranjuje prevođenje Kur'ana, ali je Zalmai optužen da je prekršio islamske zakone pokušavajući da modificira svetu knjigu. Kad ne postoji odgovarajući državni zakon, u Afganistanu sudovi upotrebljavaju šerijatski.

Tužilac u slučaju Zalmai i ostali zahtijeva smrtnu kaznu, a optuženi se već godinu dana nalaze u pritvoru.

Kazne propisane zbog ovakvih prekršaja mogu biti veoma visoke. U januaru 2008. jedan student novinarstva dobio je smrtnu kaznu zbog postavljanja pitanja o ženskim pravima u islamu. Kasnije mu je kazna smanjena na 20 godina zatvora, a predsjednik Afganistana Hamid Karzai nazivan je igračkom Zapada jer je dopustio da ovaj muškarac ostane živ.

Jedan Afganistanac osuđen je na smrt 2006. jer se preobratio na kršćanstvo. Kasnije je proglašen mentalno bolesnim te je dobio azil u Italiji.