{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moguć i novi sporazum o stabilnosti eurozone

S
27.11.2011. u 08:12
0
0
Moguć i novi sporazum o stabilnosti eurozone
0
Moguć i novi sporazum o stabilnosti eurozone
Foto: AP
Njemački listovi Welt i Sonntag pišu da kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikolas Sarkozy planiraju drastičnije mjere za borbu protiv dužničke krize u eurozoni među kojima je i novi sporazum o stabilnosti.
U izvještaju, koji se poziva na izvore iz njemačke vlade, ističe se da postoji mogućnost da bi plan za borbu protiv krize, Merkelova i Sarkozy mogli da iznesu tokom sedmice.

U izvještaju se navodi da bi zemlje članice eurozone, pošto bi bilo potrebno previše vremena za promjenu postijećih sporazuma EU, trebalo da izbjegnu slična odgađanja i između sebe usaglase novi Sporazum o stabilnosti a koji bi mogao biti sproveden početkom 2012. godine.

Novi Sporazum mogao bi biti sličan šengenskom, kojim se dozvoljava nesmetan prelaz preko granica građanima zemalja članica. Zemlje članice Sporazuma o stabilnosti trebao bi biti dogovor u kojem su navedena striktna pravila o deficitu i prava kontrole za nacionalne budžete.

Welt i Sonntag pišu i da bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da učestvuje više u borbi protiv krize u eurozoni. Listovi podsjećaju da je ECB nezavisna i da vlade ne mogu da toj instituciji nalaže šta da radi ali i ukazuju na to da su očekivanja sasvim jasna.

"Na osnovu ovih mjera, treba da i unutar ECB postoji većina za snažniju intervenciju na tržištima kapitala", navode njemački listovi i citiraju jednog od zvaničnika iz ECB, koji je rekao da "ukoliko se političari mogu složiti o sveobuhvatnom koraku, banka će priteći u pomoć".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: