Najnovije istraživanje
55

Modernina mRNA vakcina pokazala ohrabrujuće rezultate u borbi protiv raka kože

S. M.
Sjedište Moderne (Foto: EPA-EFE)
Sjedište Moderne (Foto: EPA-EFE)
Istraživači su otkrili da kombinacija Modernine mRNA vakcine i Merckove Keytrude kod pacijenata sa melanomom smanjuje rizik od smrti ili recidiva bolesti za 44 posto u poređenju sa pacijentima koji su upravo uzimali Keytrudu.

Rezultati su prvi put pokazali da je mRNA vakcina, koja koristi istu tehnologiju kao Moderna i Pfizer-ove vakcine protiv koronavirusa, pokazala povećan imunološki odgovor kod pacijenata kada se kombinuje s lijekom koji uzima.

"Današnji rezultati su veoma ohrabrujući za oblast liječenja raka. mRNA je bila transformativna za koronavirus, a sada smo, po prvi put ikada, pokazali potencijal da mRNA ima utjecaj na ishode u randomiziranom kliničkom ispitivanju melanoma”, rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel u Merckovom saopćenju.

Keytruda je imunoterapija koja se koristi u borbi protiv raznih karcinoma, uključujući melanom, koji je najsmrtonosniji oblik raka kože. MRNA uči ćelije osobe da naprave protein koji će pokrenuti imuni odgovor u njihovom tijelu, štiteći ih od virusa ili bolesti, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači planiraju da započnu treću fazu sljedeće godine.

Kompanije planiraju razgovarati o svojim rezultatima s regulatornim tijelima i proširiti istraživanje na druge vrste tumora.

Ispitivanje je sprovedeno na 157 pacijenata sa stadijumom 3 ili 4 melanoma. Pacijenti su randomizirani da primaju ili mRNA vakcinu i Keytrudu ili samo Keytrudu otprilike godinu dana sve dok se bolest ne ponovi ili ne postigne “neprihvatljivu toksičnost”.

Također se pokazalo da je kombinacija vakcine i Keytrude općenito sigurna, jer su se ozbiljne nuspojave povezane s liječenjem javile kod 14,4 posto pacijenata koji su je imali. Ozbiljne nuspojave su se javile kod 10 posto pacijenata koji su uzimali samo Keytrudu.

Glavni medicinski službenik Moderne, Paul Burton, rekao je Reutersu da se vakcina može napraviti za oko osam sedmica, ali se kompanija nada da će taj vremenski okvir na kraju prepoloviti.