Svijet
0

MMF pozdravlja pomoć EBRD-a, EIA-a i Svjetske banke istočnoj Evropi

FENA
Međunarodni monetarni fond (MMF) u petak je pozdravio Zajednički akcijski plan Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD), Evropske investicijske banke (EIB) i Svjetske banke (WB) za potporu bankovnom sistemu i kreditiranju realnog gospodarstva u istočnoj Evropi.

"MMF pozdravlja tu inicijativu koja će ublažiti posljedice finansijske krize na kreditiranje u tome području", rekao je izvršni direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn u saopćenju.

"Zajedničkim nastojanjem pomoći će se pojedinim novčarskim ustanovama i sektorima, a MMF će svojim kreditiranjem i dalje podupirati zemlje na makroekonomskoj razini", rekao je Strauss-Kahn. Istaknuo je kako su oba ta čimbenika važna u "širim multilateralnim i bilateralnim naporima" u potpori istočne Evrope.

"Međunarodne novčarske ustanove nastavit će tijesno surađivati u svojem dijelu aktivnosti u regiji. Kao i u prošlosti MMF i multilateralne razvojne banke mogu biti dio zajedničkog finansijskog paketa za zemlje u krizi", zaključio je Strauss-Kahn, prenijela je Hina.

EBRD, EIB i Svjetska banka objavili su u petak u Londonu da će s ukupno do 24,5 milijardi eura poduprijeti bankovne sustave u istočnoj Europi i financirati kreditiranje tvrtaka pogođenih svjetskom gospodarskom krizom.

Inicijativa je dopuna nacionalnih programa mjera u odgovoru na krizu, kojom međunarodne novčarske ustanove brzo, dalekosežno i koordinirano financijski potpomažu kreditiranje realnog gospodarstva preko privatnih bankovnih grupa, ponajprije malog i srednjeg poduzetništva, objavio je EBRD.

Pomoć će uključiti finansiranje povećanjem vlasničkog udjela i financiranje duga, kreditne linije i osiguranje od političkih rizika. Mjere će uzeti u obzir različite makroekonomske uvjete i finansijske pritiske u zemljama istočne Evrope.