MMF pozdravio odluke samita EU: Važan doprinos borbi s krizom

F
FENA
9.12.2011. u 20:35
0
3
MMF pozdravio odluke samita EU: Važan doprinos borbi s krizom
0
MMF pozdravio odluke samita EU: Važan doprinos borbi s krizom Christine Lagarde
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izrazila je u petak u pisanoj izjavi zadovoljstvo odlukama evropskih čelnika na samitu EU-a, ocijenivši da su one "važan doprinos borbi s krizom s kojom je suočena eurozona i jačanju svjetskog privrednog oporavka".
Lagarde je osobito istaknula napredak u trima ključnim područjima.

Kao prvi je spomenula postignuti dogovor o jačanju fiskalne discipline i jačanju koordinacije privredne politike u eurozoni.

Na drugo je mjesto stavila odluku o ubrzavanju provedbe sporazuma o Mehanizmu za evropsku stabilnost (ESM), koji će pomoći u učvršćivanju brane protiv prelijevanja krize.

Treća, najvažnija, odluka za Lagarde je obaveza koju su evropske zemlje preuzele u davanju dodatnih sredstava MMF-u u visini do 200 milijardi dolara, jer će ta sredstva MMF-u, po riječima njegove direktorice, osnažiti njegove sposobnosti u ispunjavanju obaveza potpore zemljama članicama diljem svijeta, što je osobito važno u uvjetima usporavanja privrednog rasta i napetosti na finansijskim tržištima.

"Cijenim to iskazivanje osobina vođa kod Evrope i nadam se da će svoju zadaću obaviti i drugi", poručila je Lagarde u pisanoj izjavi koju je objavio MMF.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: