Svijet
0

MMF: Africi treba 15-20 godina snažnoga ekonomskog rasta

FENA
Africi je neophodno 15 do 20 godina snažnoga i stalnog ekonomskog rasta da bi ostvarila svoje osnovne ciljeve u iskorjenjivanju siromaštva, izjavio je u petak generalni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) Rodrigo de Rato.

U govoru na parlamentarnoj konferenciji u Cape Townu De Rato je rekao da su izgledi za daljnji rast svjetske ekonomije sada u fazi koja "najviše obećava" od šezdesetih godina minulog stoljeća, ali kako treba načiniti nove korake da se tok uspona produži, prije svega u Africi.

On je ukazao na veoma "snažan rast u mnogim afričkim zemljama", uz opasku da je ekonomski napredak u tome dijelu svijeta ostvaren u uvjetima niske inflacije, smanjenja javnog duga i obaveza prema inozemnim kreditorima.

Čelnik MMF-a je također rekao da otvaranje finanansijskog sektora u najmanje razvijenim zemljama i smanjenje ograničenja za rast regionalne trgovine predstavljaju najbolji put za produžetak ekonomske ekspanzije u Africi.

"Afričke zemlje treba više da trguju između sebe", kazao je De Rato, prenijele su agencije.

Predsjednik Svjetske banke (WB) Paul Wolfowitz je na istom skupu ukazao da afričke zemlje, među kojima je posebno izdvojio Ganu i Tanzaniju, ostvaruju "veoma impresivan i postojan rast."

Wolfowitz je kritizirao neke zapadne zemlje, ne spominjući nijednu konkretno, zato što nisu pružile odgovarajuću pomoć afričkim zemljama iako su to obećale.

Iduća godina konačno bi trebalo da pokaže jesu li donatori spremni ispuniti obećanja, rekao je Wolfowitz, pohvalivši istovremeno Ganu jer je u posljednjih nekoliko godina ostvarila prosječan privredni rast od četiri posto.

Wolfowitz procjenjuje da bi Gana u idućih nekoliko godina trebalo da udvostruči ekonomski rast - na osam posto godišnje.

Čelnik Svjetske banke se založio da razvijeni svijet, na čelu sa SAD-om, izdvoji veća sredstva za pomoć siromašnim zemljama i posebno se angažira na daljnjem jačanju ekonomske snage afričkih država.

Wolfowitz je spomenuo i rastuću ulogu Kine na svjetskoj ekonomskoj sceni, zatraživši da se i najmnogoljudnija zemlja svijeta više uključi u programe pomoći za Afriku.

Direktor MMF-a je podržao izlaganje Wolfowitza, uz ocjenu da je većini afričkih zemalja finansijska pomoć neophodna baš sada, jer se u protivnom može uskoro pojaviti nova grupa prezaduženih država.