Uzlazna putanja
18

Mlađa sestra Kim Jong-una je postala druga komandantica u Sjevernoj Koreji

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Utjecajna mlađa sestra lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una je, nakon što joj je brat prenio određene ovlasti, postala druga komandantica u državi. Odgovornost Kim Yo-jong će najviše biti odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i Južnom Korejom.
Ona je svom bratu i ranije pomagala u vođenju režima, a sada ima njegov blagoslov da sama vodi određene poslove, tvrdi Ha Te-keung iz Nacionalne obavještajne skupštine Sjeverne Koreje.

"Kim Jong-un još uvijek ima apsolutnu moć, ali je malo više autoriteta prebacio na svoju sestru, Kim Yo-jong je definitivno drugi komandant u državi", izvijestio je on dodavši da je Kim prenio još neke ovlasti na druge iz oblasti ekonomske i vojne politike.

On je naveo da bi ovakav potez trebalo da smanji pritisak na sjevernokorejskog lidera o čijem zdravlju se nedavno spekulisalo, međutim da u ovom prenosu ovlasti nema nikakvog "podučavanja" o vođenju države, nego da nju Kim usmjerava na razgovore sa Washingtonom i Seoulom u čemu se i do sada pokazala kao izvanredna.

Navodno je Kim dobrog zdravlja i za njenim vodstvom ne bi bilo potrebe, prenosi britanski Guardian.

Ona je preuzela glavnu ulogu u nedavnim događajima na granici između dvije Koreje. Nakon propagandnog materijala protiv vodstva Pjongjanga koji se pojavio tada na granici, Kim se poprilično naljutila s obzirom na to da je ranije postignut dogovor u kojem je to zabranjeno. Navodno je ona ta koja je naredila da se digne u zrak zgrada koja je dvjema Korejama služila za razgovore.

U posljednjih nekoliko važnih sastanaka Kim nije bila prisutna pa se "šuškalo" da ju je brat povukao, međutim postoje dokazi o njdenoj uzlaznoj putanji unutar dinastije, naveo je Ha.