Svijet
28

Mladić porijeklom iz BiH među optuženim za ubistvo u SAD

Piše: D. B.
Mladić porijeklom iz BiH Dževad Avdić, koji živi u Skokieu u SAD-u, optužen je za ubistvo sa još trojicom mladića, a to su Jeremy Ly, Myles Hughes i Nicholas Smith.

Sve je počelo kada je Avdić želio nekoga opljačkati, a Jeremy Ly mu je preporučio 17-godišnju djevojku, dao mu njeno ime i broj telefona te obećao da će "posao" biti lagan ako Avdić bude imao pištolj. Međutim, pogriješio je.

Kada je Dževad sa trojicom mladića namamio djevojku u automobil prošlog mjeseca u naselju Kendvale u Skokieu s izgovorom da žele kupiti drogu, ona nije željela predati ono što je imala kod sebe, čak ni kad joj je prijećeno smrću. Nakon toga je peta osoba, koja još uvijek nije optužena i uhapšena, ustrijelila djevojku i mladića koji je bio s njom.

Nakon pucnjave, četvorica devetnaestogodišnjih mladića su optužena za ubistvo, kao i za pokušaj ubistva i oružanu pljačku. Sutkinja Okruga Cook Peggy Chiampas je naredila pritvor za mladiće bez mogućnosti jamčevine. Peti osumnjičeni još uvijek nije uhapšen.

Myles Huges, Nicholas Smith i Jeremy Ly su već bili pred sutkinjom, a Dževad Avdić će to učiniti danas.

Tužitelj je rekao da je Avdić pisao poruke djevojci 24. septembra nakon što mu je Ly rekao ime i broj. On je dogovorio navodnu kupovinu droge i bio je u kontaktu sa Smithom.

Četiri dana kasnije je Avdić ponovo pozvao djevojku i dovezao Smitha, Hughesa i navodnog ubicu na mjesto sastanka. Ly nije bio u njihovom društvu. Kada su stigli, Hughes i ubica su sjeli u automobil s još uvijek neimenovanom djevojkom s kojom je bio i 17-godišnji mladić Maxwell Gadau, koji navodno nije učestvovao u trgovini drogom.

Djevojka je sjedila na vozačevom mjestu, a Gadau je bio na mjestu suvozača. Hughes je navodno sjedio iza Gadaua, a ubica je bio iza djevojke. Tada je tražio drogu od djevojke prijeteći pištoljem, a kada je ona odbila, on je pucao, ubio mladića i ranio djevojku. Potom su četvorica osumnjičenih pobjegli. Na putu do Avdićeve kuće su konzumirali drogu koju su oduzeli od djevojke.

Ranjena djevojka je i dalje u bolnici i priključena je na respirator, ali je identifikovala Hughesa pomoću fotografije te je rekla da je bio saučesnik osobi koja ju je ranila.