Poginulo oko 16 hiljada ljudi
9

MKCK: Sirija je u građanskom ratu

SRNA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da je nasilje u Siriji postalo toliko rašireno da se može reći da je konflikt prerastao u građanski rat.

Crveni krst je do sada smatrao da su ratne zone samo područja oko gradova Idlib, Homs i Hama, prenio je BBC. MKCK sada navodi da se nasilje proširilo izvan ovih područja.

Portparol ove organizacije Hišam Hasan izjavio je da se stanje u Siriji sada smatra za "nemeđunarodni oružani konflikt", što je tehnički izraz za građanski rat.

"Ono što je važno jeste da se međunarodno humanitarno pravo primjenjuje svuda u zemlji gdje se dešavaju sukobi između državnih snaga sigurnosti i opozicionih grupa“, rekao je Hasan.

Dopisnici javljaju da je ovo saopštenje značajno zato što Crveni križ ima obavezu da nadgleda kako se odvijaju sukobi i obavještava sukobljene strane o njihovim obavezama.

Prema Ženevskim konvencijama, zabranjeni su nasumični napadi na civile, medicinsko osoblje ili uništavanje osnovnih servisa, poput snabdijevanja vodom i električnom energijom. Ova djela mogu se krivično tretirati kao ratni zločini.

Od sada su sve strane u sirijskom konfliktu obavezne da poštuju pravila ratovanja, a oni koji ih prekrše mogli bi da se nađu pred međunarodnim sudom u Hagu.

Procjenjuje se da je oko 16.000 ljudi poginulo od početka ustanka protiv predsjednika Bashara al Assada u martu 2011. godine.