Svijet
1

Gotovo 80 mrtvih u ponedjeljak u Siriji

FENA
Najmanje 78 osoba, od kojih su 44 civila, ubijeno je u ponedjeljak u sukobima koji razaraju Siriju već 15 mjeseci, prema evidenciji koju vodi Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Ova organizacija sa sjedištem u Londonu, izvjestila je o 15 osoba ubijenih u jednom selu u regiji Hama, ali nije bila u mogućnosti dati imena žrtava. Organizacija smatra da su se ova ubistva dogodila nakon ubistva tri alauitska seljaka prethodnog dana.

Devet pobunjeničkih boraca i 25 vojnika regularne vojske, kao i 44 civila ubijena su istog dana.

U središtu zemlje, u bombardiranju i pucnjavi ubijena su četiri civila u regiji Hame, a još šest je poginulo u pokrajini Homs , naveo je Sirijski Opservatorij za ljudska prava.

U Damasku je ubijeno 12 osoba, od kojih osam u predgrađu glavnog grada, u Dumi, Madamiju i Deraji, prema istom izvoru. U istočnoj pokrajini Deir Ezoru četiri civila i četiri pobunjenika su ubijena.

U južnom dijelu Derae, koja je kolijevka revolucije protiv Bašara el-Asada, ubijeno je sedam civila i pobunjenika.

Na sjeveru, u pokrajini Alep, šest civila i četiri pobunjenika su poginula, a još pet u civila u Idlebu, precizirao je Opservatorij.

Ukupno je 16.500 ljudi izgubilo život u sukobima u Siriji od pokretanja pobune protiv režima Bašara el-Asada polovinom marta 2011. godine, prema posljednjem bilansu Opservatorija.

Najmanje 11.486 civila, 4.151 pripadnik redovnih snaga i 870 dezertera je ubijeno, saopćila je ova organizacija agenciji AFP.

Nemoguće je dobiti bilans iz nezavisnog izvora otkada je UN prestao da od kraja 2011. godine vodi evidenciju žrtava ovog krvavog konflikta.