Radi smanjenja zaraze
22

Mjere blokade u Italiji mogle bi biti produžene i nakon 1. maja

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Šef službe za civilnu zaštitu u Italiji Angelo Borrelli izjavio je da će mjere blokade i ograničenja javnog života najvjerovatnije biti produžene i nakon 1. maja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

RAI News piše da je Borelli naveo da će stanovnici morati ostati u kućama sedmicama i naglasio da to važi i za Uskršnje praznike iako je Vlada ove sedmice produžila mjere blokade do 14. aprila.

"Mislim da do 1. maja nećemo uspjeti prebroditi ovu krizu i zbog toga postoje potrebe za ovako rigoroznim mjerama. Koronavirus će promijeniti naš pristup ljudskim i međuljuskim odnosima. Morat ćemo nastaviti držati distancu", kazao je Borelli.

Borelli je pojasnio da je još rano govoriti o tačnom datumu kada bi mjere mogle biti ublažene te da je s ove perspektive maj poprilično daleko.

"Trenutno smo u nekoj boljoj fazi nego što je to bilo prethodnih sedmica, međutim, stanje se mijenja konstantno. Najbolje je pratiti upute stručnjaka i zdravstvenih radnika kako pandemija ne bi napravila još veću krizu. S obzirom na to da postoji mogućnost 'povratka' zaraze u velikom broju, moramo koristiti jake mjere predostrožnosti", dodao je Borelli.

Borelli je prokomentarisao i zaštitnu opremu te naveo da zdravstveni radnici, ali i stanovništvo, imaju problem s nedostatkom zaštitnih maski.

"Nadam se da će u neko skorije vrijeme broj maski koji se proizvede u Italiji biti dovoljan, a za sada smo prinuđeni i da uvozimo", zaključio je Borelli.

Italija je ukupno do sada registrovala 115.242 osobe zaražene koronavirusom. Od posljedica koronavirusa u ovoj je državi do sada preminulo 13.915 ljudi, a oporavilo ih se 18.278.